Tre Kronor klart för final mot Kanada

Uppdaterad 2017-05-22 | Publicerad 2017-05-20

KÖLN/STOCKHOLM. Sverige körde över Finland med 4–1 i semifinalen.

Nu väntar en drömfinal mot Kanada.

– Perfekt. Vi är underdogs. Det är kanon, säger Nicklas Bäckström.

Sverige fick en drömstart i VM-semin mot Finland. Det hade inte ens gått två minuter när Alexander Edler satte 1-0 efter att Nicklas Bäckström vunnit en tekning. 
Men Finlands kvittering var inte långt borta. Fem minuter in i matchen gjorde Joonas Kemppainen 1-1. 
Sverige har haft problem i powerplay under VM men i den andra perioden kom fjärde målet i numerärt överläge efter att John Klingberg satt pucken i nät.

Tre Kronor fick ytterligare ett powerplay innan perioden var över och då small det igen. 
Bäckström hittade fram till radarpartner William Nylander som hittat en fri yta framför mål och 3-1 var ett faktum. Målet var Nylanders sjunde i VM och han leder därmed skytteligan i mästerskapet.

– Det var en grym passning som öppnade upp hela situationen som gjorde att jag kunde få den chansen. Det var ett bra läge att få, säger stjärnan till TV4.

”Det är ganska coolt”

Tre Kronor hade kontroll på matchen i den tredje perioden och med sex minuter kvar gjorde VM-debutanten Joakim Nordström 4–1. Det blev också slutresultatet och Sverige är därmed klart för final.

– Det är skönt. Det var lite nervöst inför matchen, men jag tyckte att vi började komma igång i andra perioden. Vi fick lite PP och självförtroende och sedan blev det bättre och bättre, säger Bäckström till TV4. 

I finalen väntar favoriten Kanada. Den spelas 20.45 på söndag.
– Perfekt. Vi är underdogs. Det är kanon. Det är aldrig fel att spela en final mot Kanada. Otroligt skickligt lag, men det är vi också, säger ”Bäckis”.

Hoppas på ny klassiker

Även Nylander är taggad på finalmötet.

– Det är ganska coolt. Man har inte tänkt på det så mycket, men nu är det bara att ladda om.

Förbundskapten Rikard Grönborg:

– Det känns som att vi har byggt det här laget för att kunna spela mot Kanada. Jag tycker att vi har tillräckligt fysiska spelare, jag tycker att vi har skillsen och lagdelarna för att mätas upp mot dem. Det är ändå hockeylandet nummer ett och att få möta dem i en VM-final kommer att bli fantastiskt kul.

Grönborg minns den klassiska OS-finalen mot Kanada från Lillehammer 1994.
– Det var ju en fantastisk upplevelse att vinna på straffar och alltid. Det är ju en klassiker. 

Det kan kanske bli en ny klassiker nu? 

– Ja, man kan alltid hoppas.