Svenskarna sänkte Toronto i game 7

Publicerad 2019-04-24

NEW YORK. Ett par svenska björnar skickade Toronto Maple Leafs ur Stanley Cup-slutspelet i natt.

Joakim Nordström och Marcus Johansson inledde nattens Game 7-thriller hemma i Boston med varsitt mål och grundlade därmed det som till slut blev en 5–1-seger.

– Jag försökte intala mig själv att det bara var vilken match som helst och det fungerade. Det gick riktigt bra, säger Nordström, som överhuvudtaget stod för en lysande insats, till Sportbladet.

Nä, Toronto Maple Leafs klarade det inte den här gången heller.

De förlorade nattens sjunde, direkt avgörande holmgång mot Boston Bruins i TD Garden och får nu gå in i sin sextonde raka sommar utan att ha vunnit en slutspelsserie – och en 60:e (!) utan att ha slagit ut ärkerivalen från Massachusetts.

I år kan de, om de vill, skylla på en duo svenskar.

Det var Joakim Nordström och Marcus Johansson som satte kniven i hjärtat på de unga stjärnorna från norr om gränsen i första perioden – och den satt sedan där, resten av kvällen.

”Jag hade lite tur”

14.29 lyckades Nordström sno åt sig pucken i anfallszonen efter sjabbel av Toronto-backen Jake Gardiner och svepte in 1–0 – och drygt tre minuter senare var det Johansson som fick tag i gummit bakom dansken Frederik Andersens kasse (återigen efter en tveksam insats av Gardiner; inte den populäraste gossen i Toronto just…), trampade ut i en båge och snärtade in 2–0.

– Det var riktigt skönt att ”Mackan” ökade på ledningen där, för som framgick av mitt mål krävs det så lite för att någon puck ska ramla in, säger ”Nordy” när vi talar med honom honom efter slutsignalen.

– Jag hade lite tur, pucken studsade konstigt innan jag fick in den. Men det var såklart skönt att göra sätta den.

Finländaren storspelade

Leafs kom tillbaka starkt i andra perioden och John Tavares lyckades kvittera. Sedan tryckte de på så det sjöng om det, men finländske keepern Tuukka Rask svarade för den ena kanonräddningen efter den andra och i början av tredje perioden kunde Nordströms kedjekamrat Sean Kuraly slutligen sänka gästerna med den blytunga 3–1-struten.

Att fjärdekedjan stod för även det målet var ingen tillfällighet. Den formationen briljerade matchen igenom – vilket är precis vad som behövs i de avgörande matcherna, när stjärnorna berövas all tid och allt utrymme.

– Jo, ja, man gräver lite extra djupt såna här kvällar. Säsongen står ju på spel, antingen vinner man eller så är det över, fortsätter den 27-årige krigaren från Tyresö.

– Men jag tycker hela laget lyfte sig. Det här var nog vår bästa match som lag i hela serien.

Kan vara aktuella för VM-spel

Mja, just ”Nordys” egen insats hade ändå något extra. Han såg ut som den typ av karaktär – eftertraktad av alla klubbar – som växer när pressen ökar och kan mycket väl ha stått för hela NHL-karriärens finaste match.

– Jag vet inte, jag försökte på förhand intala mig själv att det bara var vilken match som helst. Man vill inte sätta onödig press på sig själv. Och det fungerade, verkar det som.

Onekligen.

Nu väntar Columbus Blue Jackets – sensationslaget som ”svepte” Tamp Bay Lightning – i nästa omgång.

– Jag har inte hunnit tänka så mycket på det ännu, men vi spelar första matchen mot dem redan på torsdag så det gäller att ladda om snabbt, säger Joakim.

– Det kommer bli en utmaning, de gjorde det väldigt bra i sin serie. Framförallt ska det bli roligt att spela vidare.

Det får Torontos två svenskar, William Nylander och Andreas Johnsson inte göra.

I Stanley Cup-slutspelet alltså.

Men båda borde vara aktuella för VM-spel med Tre Kronor.

Besked om de kan, och vill, lär komma inom kort.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se