NHL

Svenskarna hjältar – slagläge för Vancouver

Första slutspelsmålet i karriären för Elias Pettersson

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Två svenska kungar håller på att ta Vancouver Canucks till himlen

Jacob Markström höll nollan när de under torsdagen tvingade ner Minnesota i brygga med ytterligare en seger i playin-rundans stökigaste serie – och Elias Pettersson stänkte in NHL-karriärens första slutspelsmål.

– Det var en riktig lagseger med uppoffrande spel och många blockade skott, säger ”Markan” till Sportbladet efter 30-segern.

Nej, intrycket att orutinerade Canucks efter den inledande förlusten mot Minnesota snabbt lärde sig vad slutspelshockey går ut på var ingen chimär.

De stod upp på nödvändigt vis även i Minnesota-seriens tredje rond – en knallhård, infekterad, tidvis direkt ful holmgång vars like vi inte sett tidigare under den gångna veckans hockeyfest i Edmonton och Toronto.

Motståndarna från svenskbygderna i norra USA må vara större och tyngre och elakare, men de lyckas inte längre skrämma de unga canuckerna.

”Alltid svårare i playoff”

Att de – Wild – dominerade spelmässigt och skapade mest chanser hjälpte inte heller i torsdagens matiné. För Jacob Markström har snabbt hittat tillbaka till Vezina-formen från i vintras och höll de facto nollan – sin första någonsin i ett Stanley Cup-slutspel. Sammanlagt stoppade han 27 skott och några av dem krävde akrobatiska övningar i den högre skolan.

– Det var en riktig lagseger med uppoffrande spel och många blockade skott, hälsar ”Markan” i ett sms till Sportbladet efter slutsignalen.

– Att hålla nollan är svårt i slutspelet, men vi gjorde det tillsammans, det var laget som höll nollan. Killarna täckte väldigt mycket skott framför mig. Sedan är det min uppgift att ta de puckar som kommer igenom, säger han också på en presskonferens.

Markström storspelade i målet.

Foto: Jason Francon / TT NYHETSBYRÅN

Kan avgöra natten till lördag

Samtidigt var hans lagkamrater effektiva framåt. Inte minst landsmannen Elias Pettersson. I andra perioden drämde han iväg ett rykande skott på vilket radarpartnern Brock Boeser kunde vräka in returen till 1-0 – och när mindre än en och en halv minut återstod pangade han själv in sitt livs första Stanley Cup-mål. ”EP” hängde med Quinn Hughes, Canucks andra underbarn, i en två-mot-en-kontring, fick en lysande passning i exakt rätt ögonblick och piskade in spiken-i-kistan-pucken bakom en hjälplös Alex Stalock.

I och med segern har Vancouver skaffat sig slagläge och kan avsluta Minnesotas säsong i match nummer fyra – som spelas redan natten till lördag, 04.45 svensk tid.

– Vi är vana vid ”back-to-back”-matcher, det är bara att ta hand om kroppen ordentligt och se till att vara redo igen, säger Markström.

Publisert:

LÄS VIDARE

Lehner efter aktionen: ”Varit tuffa dagar”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Elias Pettersson

Ishockey