Djurgården vann efter straffar

avHenrik Lundgren, Simon Norberg

HOCKEY

GÖTEBORG. Det krävdes 14 straffar och sju omgångar för att skilja Frölunda och Djurgården åt.

Då bestämde sig Calle Ridderwall för att bryta mönstret.

– Tränaren sa till mig att gå in och göra en ”Espen Knutsen”, säger han.

Foto: C MORE

Två lag med vitt skilja formkurvor gjorde upp i Scandinavium. Och det syntes. Ett av självförtroende fyllt Djurgården hade betydligt lättare att tro på sig själva i den första perioden, och Henrik Nilssons vackra styrning (1-0) var i det läget fullt rättvist.

Lias Andersson kvitterade i den andra, och Frölunda tryckte på så att Djurgårdstränaren Robert Ohlsson tvingades ta en timeout. Den gjorde stor nytta och när sen Frölunda fick Joel Lundqvist utvisad kunde man också ta ledningen genom Patrik Lundh. Ett powerplay-mål, som man inte direkt är bortskämda med i Djurgården.

Kvitterade sent

Frölunda såg ändå ut att gå mot segern efter en vändning i den tredje perioden, men med 57 sekunder kvar kvitterade Marcus Högström med en kanon från blålinjen.

Vacker straff

Efter en mållös förlängning blev sedan straffar. Och där har Adam Reideborn inte haft någon lycka tidigare i höst.

– Nej, jag hade släppt in sex av sex tidigare. Så det var skönt att kunna hjälpa killarna i dag, säger Djurgårdsmålvakten.

Ryan Lasch fick tre straffar på sig, men lyckades inte få in pucken en enda gång. Detsamma gällde för de övriga fyra Frölundaskyttarna.

– Jag gjorde ett par räddningar på Lasch tidigare under matchen, så jag kände att jag hade ett övertag på honom. Och nu leder jag straffarna med 7–6, säger Reideborn och skrattar.

Till slut, i den sjunde straffomgången, klev Djurgårdens kapten Calle Ridderwall fram. Med en stoppsladd.

– ”Robban” (Ohlsson) ropade ”Kan du bjuda på en Espen?”. Och det kunde jag ju.

Precis som den gamle Djurgårdsikonen Espen Knutsen sladdade Ridderwall in precis framför Johan Mattsson. När Frölundamålvakten sjönk ihop flippade Ridderwall in pucken i krysset.

– Bra tips från coachen. De flesta målvakterna på den här nivån är så bra att du måste göra något spektakulärt för att göra mål på straff. Jag hade en fördel av att jag sett hur Mattsson reagerat på de tidigare straffarna.

För Frölunda innebär förlusten att laget är tia i tabellen.

– Nu blåser det emot och de har den stunden med sig att de kvitterar på slutet. Press har man alltid på sig när man spelar hockey och håller på med elitidrott. Jag tycker synd om killarna idag. Jag hade unnat dom en seger, suckar Roger Rönnberg.