Vann Winter Classic i rekordkyla: ”Lite småkallt”

Publicerad 2022-01-02

NEW YORK. Bluesmännen från St. Louis var kallast i kylan.

Därför gick de segrande ur Winter Classic-striden i de 24 minusgraderna mot Minnesota Wild i natt.

– Lite småkallt var det, men inte som hemma i Boden, säger Oskar Sundqvist till Sportbladet efter 6-4-segern.

Det har varit kallt under NHL:s årliga utomhusmatcher förr, men aldrig tidigare som i nattens upplaga på baseboll-arenan Target Field i Minneapolis.

När pucken släpptes inför 36 619 tappra fans i det lokala kvällsmörkret stod kvicksilvret på minus 22 – och sedan bara sjönk temperaturen.

– Ja, det var väl minus 24 till slut, säger en nyss upptinad Oskar Sundqvist när vi når honom en dryg timme efter slutsignalen.

– Lite småkallt får man väl säga att det var, men jag kommer från Boden och där är det ännu kallare. Jag hade kul, det är många barndomsminnen som kommer tillbaka såna här gånger.

Dessutom dominerade hans St. Louis större delen av matchen – de hade verkligen mest kyla i kylan – och vann rättvist med 6-3.

– Jo, de två första perioderna spelade vi riktigt bra, fortsätter ”Sunken”.

– Man fick hålla det simpelt, pucken studsade och for som den ville på isen, men vi rullade bra på fyra kedjor, skapade en hel del och var riktigt vassa i avslutningarna.

”Satte oss under press”

Så hade de också 6-2-ledning efter 40 minuter. Sedan kom Wild i en bra push i tredje och reducerade två gånger om – men nådde inte ända fram.

– Det var lite onödigt att vi släppte in dem på det sättet i tredje, det får vi dra lärdomar av, konstaterar bodensare Sundqvist.

– Fast de gjorde det bra också, de satte oss under riktig press.

Victor Rask hade en assist för Minnesota.

Olyckligtvis kunde däremot ingen av lagets två framstående värmlänningar ens delta i rekordkylan. Joel Eriksson Ek är skadad och Jonas Brodin testade återigen positivt för Covid på nyårsdagens morgon. Och deras frånvaro märktes tydligt, de saknades – inte minst under forceringen på slutet.

Det är dock inget hemmalaget skyller på.

– Vi var bara för dåliga. De två första perioderna har jag inga ord för. Det var genant. Närapå 40 000 sitter på läktarna och fryser arslet av sig och vi spelar på det viset, suckar norske stjärnan Mats Zuccarello.

Därför blev Wilds firande efteråt måttligt vilt - men Blues hade trevligt.

– Ja, först fick vi ett par öl i omklädningsrummet efteråt. Det kändes riktigt ”old school” och fint, säger Oskar Sundqvist.

– Nu ska vi ta oss till en restaurang för att äta och dricka med fruar och familjer och vänner. Det blir en riktigt bra avslutning på den här roliga kvällen.