SHL Svenska hockeyligan

Abrahamsson: Nu finns inga livlinor kvar

Av: 

Hans Abrahamsson

HOCKEY

Transferfönstret har slagit igen.

Eller föstes igen av en lätt bris är en bättre beskrivning.

Men nu är det över, inga livlinor kvar att försöka rycka i.

Och vi kan se både vinnare och ­förlorare inför avslutningen.

Lediga kvalitetsspelare vid den här årstiden är lika lätta att hitta som öppna uteserveringar. Hyggligt tunga namn som Ryan Lasch och Marcel Hossa presenterades i fredags av Frölunda respektive Modo. Men de sista 24 timmarna bjöd inte på några tunga värvningar till SHL.

Det blev ett odramatiskt sista dygn.

Topplag som Skellefteå, Linköping och Växjö har suttit lugnt under de senaste veckorna och det är givetvis ett styrkebesked. De här tre lagen har redan och sett om sitt hus och är tre givna guldkandidater.

Av de andra topplagen gjorde Frölunda några intressanta drag. Först Lasch, sedan genom att skriva över tuffe backen Oscar Engsund och inte minst har de, enligt uppgift, gjort samma sak med Moras backstjärna Lukas Bengtsson.

Hände grejer i botten

Däremot valde HV 71 att sitta lugnt i ­båten och där hade jag gärna ha sett att truppen spetsats till med en klassforwards.

Ni vet de som inte finns den här tiden på året men som man ändå hoppas ska ticka in.

Och tränare Johansson och sportchef Hult är kompromisslösa: är det inte en spelare som känns hundra procent rätt får det hellre vara. Nu slutade det med lån av Luleås Malte Strömwall.

En av slutspelets outsiders, Örebro, plockade in tjeckiska backen Peter Zámorsky och det är helt klart en spännande spelare. Bäste back i tjeckiska ligan och VM-spelare i våras. En ­högerskytt som med rätt förtroende kan vässa till laget på offensiv blålinje.

Även i botten av tabellen hände det grejer, både på isen och på transfermarknaden. Krislagen ­­under 2015, Modo, Brynäs och Djurgården, tog efterlängtade trepoängare.

Brynäs fick äntligen vinna under ­Thomas Berglunds ledning och ingen kan säga att det var oförtjänt. Krislaget ­vände 0–2 till 4–2 mot Frölunda och var det klart starkare laget i den tredje perioden. ­Sedan hade också Brynäs, till skillnad från senaste matcherna, en del domslut med sig.

Men när det gäller möjligheten att i sista stund förstärka truppen valde sportchefen Stefan Bengtzén att ligga lågt.

Jag vet att det inte finns speciellt stort ekonomiskt utrymme, men Bengtzén och Brynäs spelar ett högt spel att inte agera mer kraftfullt.

Gav Djurgården arbetsro

På tal om efterlängtad trepoängare. För Thomas Berglund tog det fem matcher. För nya Modocoachen Per-Erik Johnsson tog det dubbelt så många matcher. Nu är avståndet till Leksand för stort och Modo ska förbereda sig för direktkval för att säkra kontraktet. Modo har plockat in tunga namn i Juha-Pekka Haataja och Marcel Hossa.

Djurgården tog sin andra seger på de nio senaste matcherna och behöll tack vare det avståndet ner till Brynäs. Samtidigt gjorde sportchefen KG Stoppel klart med den AHL-meriterade kanadensiska backen Simon Gysbers. Senare på kvällen även Björklövens bästa målskytt i Emil Lundberg. Djurgården har varit på jakt efter en center hela säsongen och där är också behovet störst. Nu slutade det med en back och en forward. Inte helt optimalt.

Men segern mot Färjestad gav stockholmarna arbetsro i bottenstriden. Precis som väntat ser kampen om att undvika den andra kvalplatsen ut att bli en affär mellan Leksand och Brynäs.

Leksand gjorde för övrigt ett oerhört blekt intryck mot Växjö och där kommer nog landslagsuppehållet extremt lägligt.

Vinnarna:

Ryan Lasch ansluter till Frölunda.

Frölunda

Ryan Lasch är redan klar och förstärker offensiven. Och Frölunda kan med största sannolikhet räkna in både Oscar Engsund och Lukas Bengtsson, som först ska slutföra säsongen med sina allsvenska klubbar. Bengtsson är klassback som öst in poäng i allsvenskan och som dessutom är högerskytt och kan avlasta Elias Fälth i det offensiva spelet.

Modo

Har verkligen satsat på att bli bättre. Haataja och Hossa är två meriterade forwards. Skickliga spelare, sedan återstår att se hur mycket de verkligen brinner för att rädda Modo kvar i SHL. Dessutom ansluter talangfulle forwarden Emil Pettersson när Timrås säsong är slut.

Örebro

Hittade sin högerfattade back i Petr Zamorsky. Han visade förra året att han är en bra spelare och användbar i power play, där Örebro inte har haft något klockrent alternativ efter att Sondell lämnade.

Förlorarna:

Brynäs

Fick äntligen vinna under Thomas Berglunds ledning. Har bara tagit in Daniel Mannberg, som inte platsade i Luleå. Sedan har Brynäs, delvis på grund av ekonomin, valt att inte förstärka truppen mer. Klubben och sportchef Bengtzén spelar ett högt spel.

HV71

Känslan är att HV 71 hade behövt få in en vass center för att vara en riktigt het guldkandidat. Nu slutade det med Malte Strömwall och och den värvningen breddar bara truppen.

Djurgården

Kanske verkar orättvis med tanke på att stockholmarna landade både backen Simon Gysbers och Björklövens bäste målskytt Emil Lundberg. Men jag saknar en spelare (helst en center) som kan lyfta offensiven. Det är framför allt där Djurgården har haft problem under säsongen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan