Abrahamsson: Tror det krävs sju matcher

Uppdaterad 2015-03-22 | Publicerad 2015-03-21

Nichlas Hardt jublar efter sitt 3-2-mål.

LINKÖPING. Den här matchserien är både självklar och samtidigt helt oförutsägbar.

Klart är att det är 3–2 som gäller. Vem som hinner först till tre mål känns lika ovisst i varje match.

Vad som talar för Linköping?

Bredden. Definitivt.

Hans Abrahamsson.

3–2, 2–3, 2–3, 4–2, 3–2. Där har ni slutresultaten, med Linköpings siffror först, i de fem matcher som har spelats. Även den fjärde matchen hade slutat 3–2 om inte Broc Little petat in den sista pucken i öppet mål med elva sekunder kvar.

Dessutom är det just 3–2 i matcher till Linköping.

Helt otroliga siffror egentligen, och det säger en del om hur jämnt det är.

Det är dessutom är en välspelad och högklassig kvartsfinal. Hockeypropagandan rullade vidare i går inför 8 443 vilda åskådare i Saab Arena.

– Jag vet inte senaste det var sånt tryck här, måste ha varit i kvartsfinalserien mot HV för två år sedan, sa Johannes Salmonsson och log.

HV 71 lockar fram det bästa hos både LHC-spelarna och den ibland något kräsna Linköpingspubliken.

Tystlåtet och deppigt

Gårdagens möte var inte den bästa matchen mellan lagen. De har ju skämt bort oss och förväntningarna är skyhöga inför varje ny match. Ju närmare ett avgörande det kommer desto noggrannare blir varje beslut.

Ändå höll det taktiska spelet och tempot på isen högsta klass.

Det luktade förlängning lång väg när Nichlas Hardt tryckte in det avgörande målet

När HV 71 skulle inleda sin slutforcering med två minuter kvar parkerades de i stället i egen zon av Salmonsson, Jonas Almtorp och Kent McDonell. I närmare en minut (!) höll de pucken runt Gustaf Wesslaus mål.

– Det är ju rätt jobbigt att få ett sånt byte mot sig när man ska jaga en kvittering, sa Salmonsson.

– Om jag fick beröm när jag kom in? Jag vet inte, jag var så trött att jag inte hörde vad någon sa.

Jag kan lova att han fick det.

Nu var det inte bara i slutskedet som slutspelsspecialisten Salmonsson var viktig. Kedjan med Salmonsson, Almtorp och Jakub Vrana, var Linköpings största offensiva hot i går.

Där kommer vi in på den största skillnaden mellan lagen.

HV 71 har hela sin förstakedja och Andreas Jämtin på topp-10 när det gäller istid under slutspelet. Linköping har en forward, andrakedjans Broc Little. Nu orkar säkert spelarna, men har du som Roger Melin snudd på fullgoda alternativ att gå runt på är det givetvis en fördel. Inte bara i den här matchserien utan även framöver i slutspelet. En fjärdekedja med slutspelsrävar som McDonell, Oscar Sundh och Fredric Andersson är inte fel att ha.

Dessutom har Linköping så här långt klart vunnit special teams. De gör mål i vart tredje power play och även box play är högklassigt även om HV gjort mål i de två senaste matcherna.

Det var av förklarliga skäl tystlåtet och deppigt i HV 71:s omklädningsrum. Men uppgivet?

Inte en chans.

– Det går inte att analysera det här för mycket, nu har jag redan börjat tänka på måndag, sa coachen Andreas Johansson en kvart efter slutsignalen.

Det vore det perfekta slutet

Sedan passad han på att slänga en liten gliring till Linköpings spetsspelare:

– De ligger och tjuvar. Deras stjärnspelare är inne på mycket framåt men också extremt mycket mål bakåt, så har det varit hela säsongen. De bryr sig inte, de ligger och rullar och vill ha sina poäng.

HV 71 var genom stora delar av matchen väldig skickliga på att ta bort Linköpings uppspelsvägar. De satte hård och genomtänkt press mot Linköpings backar och det slutade ofta med misslyckade uppspel.

Kan HV 71 fortsätta på samma sätt har de alla möjligheter att tvinga fram en direkt avgörande match i Linköping på onsdag.

En direkt avgörande match vore det perfekta slutet på den här kvartsfinalen.