"Säckens" order: På med rånarluvorna

Av: Erik Karlsson, Petter Öhrling

Publicerad:
Uppdaterad:

Örebro/Stockholm. Underläge 4-1 med 2.04 kvar av matchen.

Då stod Djurgårdens för årets upphämtning och räddade en poäng mot Örebro.

– Jag sa till killarna inför tredje att "nu sätter vi på oss rånarluvorna och försöker sno en poäng", säger Hans Särkijärvi.

Djurgården kom med noll poäng på bortaplan till dagens match mot Örebro.

Och det såg inte ut att bli fler heller.

Örebro sköljde över Djurgården under matchens första kvart. Henrik Löwdahl sprätte upp en retur i krysset till 1-0 och Tim Wallace ökade på ledningen efter en knapp kvart.

"För mjuka"

Då visade skottstatistiken 17-1 till hemmalaget.

– Vi är alldels för mjuka där ute. Vi skickar inte sarg ut när vi behöver, analyserade Djurgårdsbacken Daniel Fernholm i första periodpausen.

Den analysen gav inte mycket effekt.

Fernholm själv gav bort en puck i egen zon och Marko Antilla kunde utnyttja det till 3-0 relativt omgående i andra perioden.

Mikael Ahlén reducerade till 3-1 men när Daniel Viksten satte 4-1 efter 14,26 i tredje perioden trodde nog de flesta att matchen var över.

Tre mål på 88 sekunder

Men Djurgården ville annat. Med 17,56 på klockan reducerade Henrik Eriksson – och sen gick det fort. Mikael Samuelsson sköt sitt första SHL-mål till 4-3 31 sekunder senare och med 19,23 på klockan satte Henrik Eriksson ett mycket märkligt mål till 4-4.

Julius Hudacek stoppade pucken bakom mål och vispade den längs sargen, där fick Eriksson till slut den och pucken han skickade in ur minimal vinkel hittade in intill den bortre stolpen. Tre mål på 1,28.

Örebro fick dock sista ordet när Tomas Skogs avgjorde matchen i förlängningen.

"På med rånarluvorna"

Efteråt försökte Kenta Johansson i Örebros bås förklara vad som hände, utan någon större framgång:

– Jag är lika förvånad jag. De slänger in två puckar, den ena tar på skridskon, den andra får väl ”Julle” (Julius Hudacek) ta på sig, säger han till C More och fortsätter:

– Det är ett rån att vi tappar en pinne. Men det var skönt att vi får två även om vi är värda tre. Men vi får skylla oss själva.

Just rånandet var något som Hans "Säcken" Särkijärvi hade tryckt på inför matchen:

– Jag sa till killarna inför tredje att "nu sätter vi på oss rånarluvorna och försöker sno en poäng". Det lyckades vi med.

Är det den sjukaste upphämtningen du har varit med om?
– Nej, det är klart att det är lite ovanligt att man hämtar in tre mål på det här sättet men jag har varit med om värre. Fast det kanske var 100 år sedan, haha.    

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN