”Har åkt runt och tänkt för mycket”

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
HOCKEY

GÖTEBORG. Invärvad som måltjuv, men inte ett mål på fem matcher.

Men mot Vålerenga lossnade det rejält för Mattias Janmark, 21.

– Jag har åkt runt och tänkt för mycket, det har varit mycket nytt, säger Frölundaspelaren efter sina två mål i 5-1-segern.

Han gjorde 18 mål för AIK i fjol, trots en strulig säsong med skador och sjukdomar. Efter säsongen valde landslagsmannen att gå till Frölunda men inledningen har inte varit som Janmark hoppats på.

– Nej, det har varit lite halvtrögt. Det har inte gått som det borde ha gjort, säger han.

Kroppen satte stopp

En stor anledning har varit fjolårets problem. När AIK låg i botten stressade han tillbaka från skadorna och fick aldrig tid att bygga upp sig ordentligt. Efter att de åkt ner i allsvenskan åkte Janmark över till AHL och spelade för Grand Rapids Griffins, men även där satte kroppen stopp. När han skrev på för Frölunda var formen inte på topp - minst sagt.

– Han fick inte spela så mycket i USA och åt mycket god mat. Det är rätt stor skillnad på honom nu och då han kom till oss i maj. Han har jobbat hårt i sommar, säger Frölunda-tränaren Roger Rönnberg.

Janmark skippade en veckas semester och körde dubbla pass i Göteborg i stället. Rönnberg och assisterande tränaren Robert Ohlsson hoppade också över ledigheten och hjälpte nyförvärvet att träna stenhårt.

”Skapar mycket i dag”

– Det var bara fokus på att träna, en vecka med extra kvalité. De körde intensivt med mig, och jag behövde det, säger Janmark.

Trots det har det inte lossnat spelmässigt under försäsongen - förrän i dag. Inför 622 åskådare i Frölundaborg gjorde han två mål mot Vålerenga.

– Självklart var det viktigt att få göra mål, men jag hoppas att jag sparat några till de viktiga matcherna också. Men min kedja med (Robin) Figren och (Anton) Blidh skapar mycket i dag, det har vi inte gjort tidigare.

Frölunda vann, utan att förta sig, med 5-1. Skottstatistiken slutade på 41-9, och norrmännens reducering kom med 23 sekunder kvar av matchen.

ARTIKELN HANDLAR OM