Hattrick av ”Bäckis”: Han är outstanding

WASHINGTON. Nicklas Bäckström brann som självaste julbocken hemma i Gävle när Washington tog emot Tampa i natt.

Han sänkte Victor Hedman & co helt på egen hand – med ett äkta hat trick.

– Konstigt nog kände jag mig rätt grinig när jag vaknade efter min eftermiddagslur. Men det blev en sån kväll när allt bara gick in, säger stjärnan när Sportbladet träffar honom efter en av karriärens mest minnesvärda kvällar.

När Nicklas Bäckström kom in i omklädningsrummet efter 4-2-segern över Tampa i natt hade han ingenstans att sitta.

För i hans lilla bås hade Capitals materialförvaltare stuvat in flera hundra baseboll-kepsar.

Så kan det gå när man har oförglömliga kvällar, för...jovisst:

”Allt gick in”

Kepsarna kom från fansen i Verizon Center, insinglade över Verizon Center-isen när ”Bäckis” en knapp timme tidigare prickade in sitt tredje mål och fullbordade ett äkta hat trick, utan att någon annan hann göra mål emellan.

– Det var så klart roligt att få vara med om. Det händer inte varje dag. Enda gången jag gjort tre i NHL var mot Montreal i slutspelet 2010, men det är ju ett tag sedan, säger han när Sportbladet möter honom intill den maffiga högen av kepsar.

– Om jag kände på mig att det skulle bli en bra kväll? Nej, tvärtom. Jag kände mig konstigt nog rätt grinig när jag vaknade efter min eftermiddagslur. Men det blev en sån match när allt bara gick in.

”Ett jäkla tryck”

Allt började när Tampa en bit in i andra perioden fick ett två minuter långt fem-mot-tre-läge – och Washington, inte minst med hjälp av en storspelande Braden Holtby i kassen, dödade den utvisningen.

– Ja, fortsätter ”Bäckis”, det var verkligen en stor  och viktig ”kill”. Då kom publiken igång också, det blev ett jäkla tryck. Det kändes som att alla liksom kom upp i varv där.

Men särskilt stjärngossen från Valbo själv.

Mindre än två minuter efter att hemmalaget blivit fulltaligt hängde han sin första kasse med en läcker backhand mitt i slottet.

– Pucken studsade på Tom Wilson framför mål och jag fångade upp den med skridskon. Sedan såg jag att jag hade en liten glipa bortanför Tampa-backen och chansade med en backhand, berättar han.

”Haft problem tidigare”

I slutet av samma period kom nästa mål – på retur på eget skott.

– Vi vände spelet snabbt och kom tre mot två. Jag missade väl egentligen första skottet, men det blev retur och jag lyckades pilla in pucken.

Och så fullbordades den svenske superstjärnans första hat trick på fyra år när han i ytterligare ett tre-mot-två-läge precis i början av tredje svepte iväg ett skott från slottet.

– Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Tidigare har jag haft problem att skapa lägen alls, men det var som sagt en sån kväll när det kändes som att allt gick in.

Faktum är att den 27-årige gästriken  hade kunnat sätta ytterligare ett när han och radarpartnern Alex Ovetjkin kom igenom två mot en några minuter senare.

Men då passade han istället.

– Jag var i valet och kvalet där. Men det kändes lite egoistiskt att skjuta en gång till, säger han.

”Outstanding”

Coachen Barry Trotz hade dock knappast protesterat.

Han är alldeles lyrisk över den svenska centerns insats när han möter media efteråt.

– ”Nicky” var helt outstanding. När något behövde hända såg han till att det hände, säger han.

– Men jag har länge slagit på trumman om honom för alla som vill höra. Han är en så komplett hockeyspelare. Han är väl dock i första hand känd för sina passningar, så jag gläds verkligen åt att han fick göra några mål själv ikväll också.

Frågan är nu bara vad ”Bäckis” ska göra med alla kepsarna.

– Mja, jag vet inte. Jag får dela ut dem bland killarna, tror jag. Ovetjkin samlar väl på kepsar, flinar han.

– Själv ska jag åka hem och luta mig tillbaka och se senaste ”Homeland”-avsnittet.

Det är det minsta man kan unna sig efter en så oförglömlig kväll.

Se Bäckströms hattrick här (extern länk)

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN