SHL Svenska hockeyligan

Elitseriens nya twitter-stjärnor

Av: 

Erik Karlsson

HOCKEY

Hånen för mycket – Danielsson kan tvingas sluta twittra: ”Allt får för stora proportioner”

Sundsvall. Hånen mot domare och medspelare blev för mycket. Modo tvingades sätta upp regler efter Nicklas Danielsson och Dick Axelssons twitterattacker.

– De ska inte twittra om spelet och motståndarna, säger klubbens vd Anders Trollsås.

Nu funderar Nicklas Danielsson på att sluta twittra.

Mikrobloggen Twitter har stigit i popularitet hos svensk folket under det senaste året. Även elitseriespelarna har hittat till det sociala mediet, och de senaste veckorna har användande ökat explosionsartat. Klubbarna (se enkät nedan) har varit olika förberedda på hur de ska hantera att spelarnas snack nu går rakt ut för allmän beskådan på internet. Senast att få ett bryskt uppvaknande var Modo.

Efter att Dick Axelsson och Patrik Nemeth hamnat i slagsmål på isen hamnade de verbala rallarsvingarna efteråt på Twitter – och sedan rakt ut

i medierna.

– Vi tycker inte Twitter är ett bra forum för saker som har med elitserien att göra, säger Anders Trollsås till Sportbladet.

Har ni tagit en diskussion med Nicklas Danielsson och Dick Axelsson efter deras uttalanden?

– Det har vi gjort. Markus (Näslund) har haft ett samtal om hur klubben ser på lämpligheten i de här grejerna. Det är inget handfängsel eller munkavle, men det är delvis det efter det här.

”Blev löjligt”

Nicklas Danielsson var själv minst sagt överraskad över hur Twitter-diskussionen utvecklade sig.

– Det var ju kul i början när det var polarna. Man tänkte inte på att tidningarna tog citat, det känns som det blev lite löjligt.

Hur gick snacket med Markus Näslund efteråt?

– Nej det har inte varit något speciellt så, det är som det är.

Efteråt så valde Nicklas Danielsson att radera allt gammalt innehåll på sitt Twitterkonto.

– Allt får för stora proportioner, man får köra det klassiska via sms nu.

Kommer du fortsätta twittra?

– Nja, jag vet inte. Det blir nog mest att man går in och ser vad folk gör, säger Modoforwarden.

Enkät: Hur ser ni på att era spelare twittar:

AIK

Roger Melin, tränare

 – Så länge de inte lämnar ut information som är skadlig för föreningen eller gör skada för andra så spelar det inget roll. Det enda vi har sagt i föreningen är är att vi ska vara noggranna med vad vi skriver.

DJURGÅRDEN

Tommy Engström, klubbdirektör

 – Det är privat för dem men vi har pratat med spelarna och sagt att det gäller att visa omdöme så länge de är officiella representanter för Dif. Det är svårt att hindra utvecklingen, men förhoppningsvis sker det med förnuft. Hittills har vi inte märkt några övertramp.

FRÖLUNDA

Kent Johansson, tränare

– Jag kommer nog fortsätta våga vägra Facebook och Twitter. Jag tar avstånd från det där. Det får vara privat meddelanden i så fall, om man nu ska vara med på sådan dravel. Det är viktigare att man kan prata med varandra på riktigt.

BRYNÄS

Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör

– Vi har inte fört någon riktig diskussion om det. Vi har inte lagt några förbud i dagsläget. De är spelare sen har det ett privatliv också. Vi kan inte sitta och censurera dem. Någonstans borde det kunna skapa ett intresse för föreningen. Får hoppas att de har sitt goda omdöme och inte skriver något dumt.

LINKÖPING

Mike Helber, klubbdirektör

– Vi har pratat igenom alla sociala medier och vad konsekvenserna kan bli. Vi förbjuder inte det men ber spelarna tänka två gånger. Däremot får ingen spelare förbinda sig att skriva blogg eller Twitter

i en tidning eller liknande på prenumerantbasis.

FÄRJESTAD

Tomas Rundqvist, sportchef

– Bara de tänker på vad de säger så har vi inget att säga om det. Det är vuxna människor vi har att göra med jag hoppas de har förståndet i behåll. Vi har en genomgång varje år om vad som gäller. Man måste tänka på att man är en offentlig person och vad konsekvenserna kan blir för vårt varumärke.

HV71

Peter Eklund, klubbdirektör

– Vi har haft lite förhållningssätt när det gäller ­Facebook och Twitter. Det handlar mest om allmänt hyfs. Man får givetvis inte yttra något som är konfidentiellt, i övrigt handlar det mest om gränsdragningar och värderingar. Men till syvende och sist handlar det ju om individens ansvar.

MODO

Anders Trollsås, VD

– Det finns naturligtvis en positiv bild att de kan ha kontakt med supportrar på ett lite spänstigare sätt men det är klart att vi också inser att det finns baksidor. Vi rekommenderar försiktighet. Vi tycker inte man ska Twittra om spelet och motståndare.

VÄXJÖ

Henrik Evertsson, sportchef

– Ja, det är ju en lite ny företeelse det här, men vi har faktiskt en officiell inofficell policy om man ­säger så. Självklart får folk twittra om man tycker det är kul men man ska inte lägga ut interna saker den vägen och inte heller kommentera interna saker den vägen. Det tycker vi inte är okej.

LULEÅ

Thomas Berglund, tränare

– Jag har inga åsikter om det egentligen. Det är ett fritt liv och man får väl säga vad man vill. Men de ska tänka på att det är offentliga personer. Hittills har vi inte haft något snack om det, om det blir problem får vi väl ta upp det.

SKELLEFTEÅ

Pea Israelsson, klubbdirektör

– Vi kommer titta på den här frågan och ta fram någon typ av policy. Alla vet att det är en risk om man exponerar sig själv, jag tycker det handlar om eget ansvar. Är man anställd i en förening så måste man ha det i bakhuvudet när man skriver så att man inte äventyrar något för arbetsgivaren.

TIMRÅ

Kent Norberg, sportchef

– Jag vet inte, vi har inget sagt om det vad jag vet. Vi har inga regler uppställda och vi har inte diskuterat det på något sätt.

Sammanställning: Erik Karlsson

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan