Publicerad:
Uppdaterad:

LINKÖPINGS MILJONKRAV

Av: Ha Ab

Publicerad:
Uppdaterad:

Vill ha 4,5 miljoner för att släppa stjärnan

Linköpings miljonkrav kan stoppa Magnus Johanssons övergång till Ryssland.

Sportbladet kan avslöja att LHC kräver 4,5 miljoner kronor för att släppa rättigheterna till stjärnbacken.

– Vill ryssarna ha ”Mange” måste de betala, svårare än så är det inte, säger klubbdirektören Mike Helber.

Magnus Johansson under 2006 års VM-turnering.
Foto: Mats Strand
Magnus Johansson under 2006 års VM-turnering.

Atlant Mytischi har uppvaktat 34-årige Magnus Johansson stenhårt under den senaste veckan. Enligt uppgifter till Sportbladet är den förre LHC-backen erbjuden 1,1 miljoner dollar netto, runt 6,6 miljoner kronor, för en säsong i Ryssland.

Men övergången kan stoppas på grund av att Linköping kräver ett mångmiljonbelopp för Johansson. Något den ryska klubben inte kände till när de började uppvakta VM-backen.

Kontakt till 2010

Reglerna är enkla. Väljer Johansson spel i Europa tillhör han Linköping, som han har kontrakt med fram till våren 2010. Linköping måste godkänna en övergång för att Johansson ska kunna spela i någon annan europeisk klubb.

Mike Helber har – via Johanssons agent – meddelat Atlant Mytischi hur mycket det kostar att köpa loss landslagsbacken. Men har fortfarande inte fått något svar om klubben är berett att betala övergångssumman.

– Vi vill att ”Mange” spelar med LHC, men han har varit tydlig med att det är Florida eller Ryssland som gäller. Just nu vill han tyvärr inte komma tillbaka till oss, säger Helber.

”En svår situation”

Men förra säsongens SM-finalist har inga planer på att släppa sin tidigare lagkapten utan rejäl ekonomisk ersättning. Linköping får sammanlagt nio miljoner kronor när de hyr ut Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl till Ak Bars Kazan respektive Dynamo Moskva.

Nu vill man ha 4,5 miljoner kronor för att släppa Magnus Johansson till Atlant Mytischi.

– Det är en svår situation. Jag har förståelse för att en kille som Magnus vill åka till Ryssland och tjäna sju–åtta gånger mer än vad han gör i Sverige. Samtidigt är mitt jobb att säkerställa att LHC får ett så bra lag som möjligt, säger Helber.

Kommer inte gå gratis

– ”Mange” tillhör en av de tre bästa backarna du kan få tag i i Europa. Det finns inte att vi skulle släppa honom gratis till någon annan klubb i Europa. Det har jag förklarat för ”Mange”, och det förstår han, fortsätter Helber.

Huvudpersonen själv är fåordig:

– Jag vet att det finns intresse från Ryssland, men har inte hört att Linköping begär pengar om jag ska dit. För mig är Florida fortfarande det första alternativet, säger Magnus Johansson.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN