Rekordbuse ska sänka Småkronorna

avTomas Ros

Tuffa och stora Kanada med backbusen Kevin Bahl mot Småkronorna.

En landskamp som gäller seriesegern i U18 VM.

– De har spelat väldigt strategiskt hittills. Och gällande deras storlek är jag inte orolig. Vi har en del pjäser också, säger förbundskapten Torgny Bendelin.

16:30 släpps pucken i Arena Metallurg på tisdagen.

Det är Kanada mot Småkronorna i den sista gruppspelsmatchen för båda lagen och ni kan se matchen på Sportbladet.se.

Det är även sista matchen i hela gruppspelet och den bestämmer helt och hållet hur slutspelet kommer att se ut, som startar på torsdag.

Kanada har imponerat i U18 VM hittills, trots att de inte kan mönstra starkaste lag eftersom många juniorstjärnor är upptagna med slutspelet i juniorligorna i Kanada. De har gjort flest mål i VM:et och bland annat slog de tillbaka guldfavoriten USA med hela 6–4 i öppningsmatchen. 

Tvåmeters-pjäser

Som alltid när Kanada möter Sverige i en landskamp, oavsett ålder och, så är det Kanadas mentala kraft och fysik som ofta ställs mot laget Sverige, ett landslag som bygger på kollektiv och spelskicklighet.

– Kanada har imponerat på mig och de har ett bättre lag än de brukar ha på VM. Som jag förstått det har de fått ”rätt” killar tillgängliga. Kanada har ett storväxt lag, speciellt på forwardssidan. Och de går ofta två spelare på mål och det gäller för oss att försvara vårt mål, säger Torgny Bendelin.

I Kanadas lag 2018 finns flera rejält storväxta tonåringar som anfallarna Raphaël Lavoie 193 cm, Jack McBain 191 cm och Serron Noel 196 cm. På backen återfinns bjässen Kevin Bahl 198 cm och med skridskor på så blir det över två meter som Småkronorna ska stångas med.

Det är ett gäng tuffingar som Torgny Bendelins pojkar ställs emot. 

– Vi har en del stora killar också. Jag är inte orolig att vi ska förlora den fysiska delen, säger Bendelin.

Stängdes av tio matcher

Lavoie är van att slänga handskarna och i vintras blev han avstängd sju matcher för att han armbågat en motståndare i ansiktet. 

Kevin Bahl stod för en av OHL:s fulaste tacklingar den här säsongen när han drog in sin axel i huvudet på Cole Forster för två månader sedan. Disciplinnämnden tilldelade Bahl en avstängning på hela tio matcher för smällen. Den längsta avstängning för en back i ligan den här säsongen och den näst längsta i ligan 17–18. Endast Shaw Boomhowers avstängning om 12 matcher var värre.

– Kommer att bli en tuff fysisk och mental match för Småkronorna mot Kanada, säger Sportbladets Thomas Johansson, expert på juniorhockey och Johansson hittar också en annan viktig kamp i kampen samt delar ut en känga till domarna i VM:et.

– Målvaktsmatchen känns också extremt spännande. Viktigt att hålla klubborna på isen, ha koll och inte tjuva i bytena då domarnivån är väldigt låg i just dessa moment, säger han.

 Du med Aftonbladet Plus Premium kan se alla Sveriges matcher i U18-VM i ishockey.

ARTIKELN HANDLAR OM