Utvecklingen är skrämmande

HOCKEY

Doldis får NHL-kontrakt då rasar Malmös sportchef

Tidigare tog NHL bara våra största landslagsstjärnor.

– Nu får vem som helst NHL-kontrakt, säger Stephan Lundh, Malmös sportchef.

Senaste exemplet är Malmös doldis Mika Hannula, 23, som förhandlar med Minnesota.

Foto: Namn: Mika Hannula Ålder: 23 år. Bor: Malmö. Familj: Dottern Isabell, 3 år. Klubbar: TPS Åbo, Lidingö, Hammarby, Lukko Rauma, AIK och Djurgården och Malmö IF. Landskamper: 5 A-landskamper. Meriter: TV-pucken 1995.

– Utvecklingen i NHL är skrämmande. Det måste bli ett stopp på det här, säger Stephan Lundh.

Hammarbys Martin Samuelsson har skrivit på. Likaså förre Frölunda-spelaren Fredrik Sjöström.

Nu är en till doldis på väg till NHL – Mika Hannula.

Minnesota vill ha 23-åringen som i vintras fick göra debut i landslaget.

– Vi snackar med varandra och det lutar väl åt att det blir ett tvåårskontrakt. Men ingenting är klart, säger Mika Hannula.

Mika spelade i Malmös tredjekedja den gångna säsongen. Han var lagets nionde (!) bäste poänggörare med 17 poäng. Nu är han nära ett NHL-kontrakt.

– Jag sticker direkt när allt är klart. Jag har inga som helst funderingar på att vara kvar ett år till i elitserien om jag får ett kontrakt, säger Mika Hannula.

”Skrämmande ”

Malmös sportchef Stephan Lundh har varit verksam som ledare i elitserien i tio år. Han tycker att utvecklingen är skrämmande.

– Nu får nästan alla NHL-kontrakt. Det måste bli något stopp i NHL. Det bäste vore kanske om något lag där borta gick i konkurs så att de fick syna sin egen verksamhet, säger han.

Antalet lag ökar

En bidragande anledning till att allt fler svenskar får NHL-kontrakt är att antalet lag i NHL ökat lavinartat de sista tio åren.

Hela 30 lag ska ha runt 50 man i sin organisation och när det sedan inte produceras tillräckligt många bra spelare i Kanada och USA länsas Europa på spelare.

– Vi kan aldrig konkurrera med NHL vad gäller löner. 20-åringar får upp till fem miljoner kronor när de skriver på kontraktet och det går inte att göra något åt. Jag hoppas i stället att spelarna väljer att stanna något extra år i elitserien. Ta bara Kristian Huselius och Henrik Zetterberg – de mådde nog riktigt bra av att utvecklas ytterligare ett år hemma i Sverige, säger Stephan Lundh.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM