Sedin poängbäst även i slutspelet

HOCKEY

Canucks en match från avancemang efter seger i ”mardrömsarenan”: ”Vi glömmer inte att Chicago slagit ut oss två år i rad”

NEW YORK. Vancouver Canucks har fått ner regerande mästarna i brygga.

Med hjälp av ett Mikael Samuelsson vann de nattens möte i skräckarenan United Center och behöver nu bara en seger till för att avancera..

– Utgångsläget är bra, men vi är fortfarande ödmjuka inför uppgiften. Vi glömmer inte att Chicago slagit ut oss två år i rad, säger matchhjälten till Sportbladet efter 3-2-segern.

Spöket har uppenbarligen dött...

Trots att de vann de två inledande matcherna hemma i Rogers Arena trodde många bedömare ändå att favoriten skulle få problem i United Center – arenan där de två år i rad sett sina slutspelsdrömmar dö till tonerna av Chicagos envetna målsång ”Chelsea Dagger”.

Men där skar de sig i tummen.

De darrade vare sig när Hawks tog ledningen med 1-0 i första perioden eller när de kvitterade till 2-2 i andra. De fortsatte tålmodigt genomförandet av en bra bortamatch; var tajta bakåt, forecheckade furstligt och tog sedan vara på de chanser som dök upp.

– Och så var vi bra i penalty kill. Vi fick många utvisningar emot oss så det behövdes och vi skötte det riktigt bra, säger Mikael Samuelsson när vi ringer upp honom på spelarbussen efteråt.

Samuelsson matchhjälte

Han satte själv den avgörande 3-2-pucken med en backhand 06.48 in i den tredje perioden, efter förarbete av Henrik Sedin.

– Det var inte så märkvärdigt. Jag var på rätt plats vid rätt tillfälle bara. Men det kändes såklart bra, det var mitt första mål i slutspelet i år. Jag har haft några chanser men inte kunnat få till det, säger han.

Och att det känns bra att vinna i just United Center kan ”Samme” inte förneka.

– Nej. Vi vann i och för sig en match här i fjol också, men då var läget ett annat. Det här var en mycket viktigare seger, den är jäkligt skön.

Sedin upp i topp

Ja, den innebär ju att Canucks gått upp i ledning och kan slå ut sin ärkerival ur slutspelet redan natten till onsdag.

– Utgångsläget är bra, men inget är klart ännu. Vi är fortfarande ödmjuka inför den här uppgiften. Vi glömmer inte att Chicago slagit ut oss två år i rad. Det är ett bra lag och får de bara en seger blir det farligt igen, menar hjälten Samuelsson.

Hans landsman Daniel Sedin stod, med ett mål och en assist, för ännu ett Conn Smythe-artat framträdande – och jodå, nu leder Art Ross Trophy-vinnaren slutspelets poängliga också.

Backen Alexander Edler gjorde också en stormatch – på nytt.

– Ja, det får man verkligen säga. Jag tror inte folk hemma i Sverige fattar hur otroligt bra Edler blivit, kommenterar ”Micke” Samuelsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL