Lettiska storstjärnan fick ett sista farväl

Skrastins.

avNils-Petter Dufva

HOCKEY

Karlis Skrastins intention var att avsluta karriären i Dynamo Riga.

Det blev aldrig så.

I Riga Arena togs i dag ett sista farväl av en av lettisk ishockeys största.

Tillsammans med Artus Irbe, Sandis Ozolins och Sergejs Zoltoks - som avled under en match 2004 - tillhör Karlis Skrastins Lettlands främsta hockeyspelare sedan landet frigjordes från Sovjetunionen.

Förra onsdagen fanns han med på planet som störtade i Jaroslavl och kostade 44 personer livet. Den enda som fortfarande är vid livet är besättningsmannen Aleksandr Sizov.

I dag hölls en minnesceremoni för Skrastins i Riga Arena som direktsändes i lettisk tv. Innan insläppet öppnade hade hundratals samlats utanför arenan och vid tolvtiden, lokal tid, stod folk och köade i regnet.

På plats för att hedra Skrastins fanns bland andra presidenten Andris Berzins, ex-presidenten Valdis Zalters och hela Dinamo Riga.

Skrastins, som var kapten för det lettiska OS-laget 2010, lämnade Dallas Stars inför årets säsong för att spela med Lokomotiv Jaroslavl. Tanken var dock att han skulle avsluta karriären i Dinamo Riga och ett förslag har kommit in om att döpa en av gatorna utanför Riga Arena efter honom.

Tio nationaliteter fanns representerade på planet

Senare under fredagen kommer en begravningsceremoni hållas för de närmast anhöriga.

Minnesceremonier hölls i går även för den slovakiske storstjärnan Pavol Demitra - bland de som var på plats i Trencin fanns Marian Hossa, Marian Gaborik och Zdeno Chara - och den tjeckiske centern Josef Vasicek.

Tidigare har det meddelats att det tjeckiska mästerskapet, som sköts upp två dagar för Jan Mareks begravning, kommer att hållas till minnet av de tre tjeckiska spelarna som omkom i flygkraschen.

I Vitryssland hölls förra helgen en ceremoni till minne av Ruslan Salej med tusentals personer på plats.

Totalt fanns tio olika nationaliteter representerade i Lokomotiv Jaroslavls lag som nu är helt utplånat.