Abrahamsson: Sportchefer sliter i skymundan

HOCKEY

Närmare hundra nyförvärv har hunnit visa upp sig i elitserien.

Det har varit en minst sagt blandad kompott.

Säsongens värvningskungar så här långt:

Skellefteås Lasse Johansson och Växjös Henrik Evertsson.

Foto: Sportbladets Hans Abrahamsson.

Grunden till en lyckad värvning handlar om att se många spelare, noggrannhet, ett brett kontaktnät och ett brinnande intresse.

Det sistnämnda är kanske det allra viktigaste.

Min uppfattning är att de bästa sportcheferna många gånger är de som inte har någon framgångsrik spelarkarriär bakom sig. För det krävs en enorm glöd för att orka med det oglamorösa hundgöra som sportchefsyrket många gånger innebär. Allt från att ordna med digitalkanaler åt bortskämda spelare till att ha det övergripande ansvaret för all sportslig verksamhet.

Varje beslut ifrågasätts av väldigt många människor, och ett antal felbeslut kan kosta elitserieplatsen och massvis av miljoner och arbetstillfällen.

Beredda att jobba hårt

Spelare med en framgångsrik karriär har levt under press och även haft sin tid i rampljuset.

Ytterst få lyckas mobilisera den energi och engagemang som krävs för att lyckas fullt ut. Därför är det långt i från givet att en före detta storspelare blir någon framgångsrik sportchef.

Varken Lasse Johansson eller Henrik Evertsson kan skryta med några häftiga spelarkarriärer. För dem är jobbet som sportchef den stora möjligheten att sätta avtryck och skapa en karriär i hockeyvärlden.

Och de är beredda att jobba häcken av sig för att lyckas.

Visst har exempelvis Thomas Rundqvist och Fredrik Stillman varit framgångsrika de senaste åren, men då pratar vi också om herrar som basar i klubbar som går i en annan ekonomisk viktklass. De kan vara med och bjuda på de tunga namnen och behöver inte fynda i allsvenskan, obskyra ligor i Europa eller bland ratade elitseriespelare.

Mycket återstår men Evertsson och Johansson är mina favoriter till att ta hem titeln ”Årets sportchef” Som outsiders lyfter jag fram Kent Johansson/Mats Ahdrian i Frölunda och Linköpings Johan Hemlin.

Dränerat ekonomin

Till sist: alla lyckas inte. Timrås Stefan Lindqvist tog över jobbet för drygt tre år sedan när Kent Norberg flyttade till Frölunda. Under den här tiden har Lindqvist försvagat truppen för varje säsong och nu talar det mesta för att det slutar med kvalserien.

Ändå har inte Timrå haft någon mindre spelarbudget än de andra lagen på den nedre halvan. Felrekryteringarna har inte bara inneburit ett sportsligt misslyckande. Det har även kraftfullt dränerat Timrås ekonomi.

ARTIKELN HANDLAR OM