Finska pinnar lyfte HV

HOCKEY

Fyra finska mål ordnade HV-seger med 4–3 mot Linköping. Förre Linköpingsspelaren Mikko Luoma gjorde två mål.

Och i december blir det utomhusmatch mellan lagen.

– Fantastiskt roligt, jag har inte spelat utomhus sedan jag var barn, sade Luoma.

Linköping gjorde en bra match och hade nog förtjänat en poäng. Men östgötarna kunde inte komma tillbaka sedan HV:s Juuso Hietanen krutat in 4–3 med sju minuter kvar.

Segermålet kom i power play, sedan Linköping åkt på en utvisning för sex man på plan.

– Ett irriterande sätt att förlora på, och det är väl jag som ledare som får ta på mig det, sade Linköpings tränare Hans Särkijärvi.

HV-backen Mikko Luoma blev tvåmålsskytt efter bara fem minuter. Båda målen gjorde han från blå linjen bakom en skymd Christian Engstrand i Linköpingsmålet.

– Jag har sparat lite på mitt skott på sistone, inte riktigt hittat rätt lägen. Men nu var det bra trafik framför mål och jag hade tur med träffarna, sade Luoma, som sköt totalt sex skott i matchen.

Finländaren kom från Linköping till HV71 2007 och gör nu sin tredje säsong i Jönköping efter en utflykt till Ryssland förra säsongen.

– Nu är Linköping som vilken motståndare som helst. Men första året var det speciellt att möta dem. Vi vann SM-finalen mot dem det året, och det var faktiskt riktigt tråkigt att behöva möta sina kompisar i final, sade Luoma.

Den här säsongen har han varit en av Jönköpingslagets bästa spelare sedan han kom tillbaka från den avslitna hälsena som höll honom borta från de första 22 matcherna.

Nu har han gjort fina 18 poäng på 23 matcher.

– Det är fortfarande lite kvar innan jag har fått tillbaka samma styrka som innan skadan, men jag räknar med att vara i full form till slutspelet, sade Luoma.

Teemu Laine blev också målskytt för Jönköpingslaget. Petterström, Molinder och Ulmer nätade för Linköping.

Före matchen presenterade de båda lagen sina planer på en utomhusmatch i Jönköping i december, med anledning av HV71:s 40-årsjubileum.

– Jaså, det hade jag inte hört. Det blir en fantastiskt rolig upplevelse, bara det inte blåser, sade Luoma.

Frölunda och Färjestad har spelat två utomhusmatcher, och nästa säsong är det alltså dags för det som brukar kallas E4-derbyt att flytta ut. Målet är 20 000 åskådare.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

HV71