”Nylanders torka kan gynna Toronto”

HOCKEY

Efter en het säsongsstart har William Nylander det tungt med målproduktionen just nu.

Vilket i slutändan kan gynna (!) Toronto – som kan komma undan med att ge svensken ett mindre lukrativt kontrakt än väntat, enligt Sportsnets expert Chris Johnston.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

I fjol gjorde William Nylanders sin första hela riktiga säsong i NHL där han sköt 22 mål och 61 poäng på 81 matcher. 

Han följde upp med ett VM-guld och lekstuga i Tre Kronor med Nicklas Bäckström.

Men ändå valde Toronto och Lou Lamoriello att vänta med att säkra upp svensken, som var draft-åtta totalt 2014, med ett långtidskontrakt. 

Den här säsongen startade ”Lill-Nyllet” starkt med nio poäng på de åtta första matcherna – men sedan dess har det gått trögare (16 poäng på 25 matcher, varav en assist i natt).

”Skapat lite problem”

Enligt Sportsnet-experten Chris Johnston kan Nylanders kalla period nu innebära att svensken får nöja sig med en så kallad ”bridge deal” i stället – ett kontrakt som ofta skrivs som ett första steg efter rookie-kontraktet i väntan på att spelaren ska ta det där extra klivet för att vara värd att satsa fullt ut på.

”Det har skapat lite problem för Mike Babcock just nu, men i det långa loppet så kanske det inte visar sig vara det värsta som hänt för Toronto Maple Leafs”, förklarar Johnston i tv-programmet Hockey Night in Canada.

”Det visar hur avgörande din prestation är i ett sånt här stadie för hur ditt andra kontrakt blir, och uppenbarligen i William Nylanders fall så om den här (kalla perioden) fortsätter så väntar ett betydligt sämre avtal när det kommer till pengar och kanske inte så långt som eftertraktat”, fortsätter Johnston.

Sundin hyllar Matthews

I sommar blir även Auston Matthews och Mitch Marner fall för kontraktsförhandlingar. Marner lär ligga i samma situation som Nylander medan Matthews snarare kan se fram emot ett monsterkontrakt likt det Edmonton gav Connor McDavid.

– I min bok är han (Matthews) självklart rätt person att utse till kapten, ingen tvekan, säger förre Toronto-kaptenen Mats Sundin till Toronto Star.

– Han är en ledare på isen och du kan se att han är en bra kille utanför också. Jag håller honom i klass där uppe med Connor McDavid, Toronto har väntat så länge på en ung franchise-spelare att bygga kring, och han är den, säger Sundin.

Svenskarna som vunnit NHL:s poängliga 00:18

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM