Mårts nöjd med en poäng

HOCKEY

Timrå närmast seger i Eon Arena

Elitseriens starkaste bortalag HV 71 fortsätter att plocka hem poäng till Jönköping.

Oavgjort 1–1 i Timrå i en fartfylld toppmatch gav elitseriens ledarlag ännu en värdefull poäng i toppstriden.

– I kväll känner jag mig ganska nöjd med en poäng. Det var Timrå som hade mest energi på isen och gav oss en hel del trubbel. Målvakten Erik Ersberg var vår bäste spelare, konstaterade HV-tränaren Pär Mårts sedan HV tagit minst en poäng i de senaste fem matcherna.

Att HV toppar elitserien är ingen tillfällighet. HV spelar smart och låter motståndarspelarna göra jobbet medan man kraftsamlar i ett disciplinerat försvarsspel.

När HV får chansen att kontra är laget livsfarligt. Timrå går bort sig vid ett byte – och genast skickar Pasi Puistola upp en lång passning till en fristående Stefan Pettersson, som är hur säkert som helst när han blir helt fri med Johan Backlund i Timråmålet och prickar in 1–0-målet i andra perioden.

Nytändning för Timrå

För Timrå gav poängen mot HV rejäl mersmak efter de två senaste svaga insatserna.

– I dag såg det ut som när vi spelar som bäst. Det var bara målen som saknades. Nu dansade pucken flera gånger på mållinjen utan att trilla in, konstaterade Timrå-tränaren Kenta Johansson.

Timrå var riktigt illa ute när Fredrik Warg bryskt hoppade in och tacklade juniorlandslagsmannen Niklas Hjalmarsson. Tacklingen resulterade i fem minuters spel i numerärt underläge och matchstraff.

– Ett hårt straff, men vi jobbade bra som klarade av att freda målet, sade Kenta Johansson.

Pär Mårts delade dock den schweiziska domaren Brent Reibers bedömning.

– Det var en solklar femminuters utvisning.

När Timrå redde ut stormen fick hela laget massor av ny energi – och det resulterade också i en rättvis kvittering när backen Sanny Lindström pricksköt 1–1 ur liten vinkel vid Erik Ersbergs högra stolpe.

Strålman isens kung

Matchens gigant var 20-årige Timråbacken Anton Strålman. NHL-klubben Toronto Maple Leafs har redan fått upp ögonen på den tekniske och skridskoskicklige backen.

Lockar NHL-äventyret redan nu?

– Jag har tiden för mig. Jag vill vara säker på att kunna konkurrera om ett plats i Toronto innan jag åker över. Spel i AHL lockar inte. Då är det bättre att spela kvar i elitserien och Timrå, för här stortrivs jag – och dessutom ger det chans till landslagsspel, säger Anton Strålman – årets utropstecken i Timrå.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM