Robert Kristan på väg att bli historisk

HOCKEY

”Det blir fler nollor”

GÄVLE

Supernollan.

Brynäs Robert Kristan höll nollan för femte gången den här säsongen. Något som ingen anna Brynäsmålvakt lyckats med på över 20 år (Åke Liljebjörn).

– Oj, det hade jag ingen aning om, då lovar jag att hålla nollan några gånger till innan säsongen är slut, säger Kristan.

Foto: scanpix
Matchvinnarna Målskytten Mikael Lind och målvakten Robert Kristan njöt efter 6–0-segern mot Skellefteå.

Robert Kristan har nu alla möjligheter att bli ny rekordman eftersom Brynäs har 18 matcher kvar att spela av grundserien som i år är utökad till 55 omgångar. Men när säsongen inleddes var experten överens om att Brynäs svaga punkt låg just hos målvakterna.

Men redan efter sex omgångar hade han hållit nollan tre gånger. Sedan gick det trögare och Daniel Sperrle fick ta över förstespaden efter tolv omgångar.

”Annorlunda spelstil”

– Mitt självförtroende sjönk som en sten. Det var en tuff tid. Men jag fortsatte att jobba hårt på träningarna och byggde upp mitt självförtroende sakta men säkert igen. Och nu har jag hållit nollan två gånger till på de tre senaste matcherna, säger Robert Kristan.

Varför är du och Brynäs så bra just nu?

– Vi har varit bra hela tiden, men på slutet har vi fått ordning på målskyttet och det betyder mycket.

Vem som står mot Mora på lördag är inte klart.

– Det har jag två nätter till att sova på. Men jag har en bra målvaktssituation i alla fall, säger Leif Boork.

Vad är det som gör Kristan så bra?

– Han har en lite annorlunda spelstil än den moderna konventionella spelstilen som många svenska målvakter använder. Det gör att han är lite svårare att läsa för motståndarna. Han har också jobbat stenhårt med vår målvaktstränare för att förbättra sin kondition och nu orkar han mer. Han började ju mycket bra men blev mentalt trött efter ett tag. Nu kan han ta med sig den erfarenheten in i nästa fas. Jag har hela tiden sagt att han är en bra tävlingsmålvakt som växer med utmaningen, säger Leif Boork.

Flest antal nollor av en målvakt under en säsong

Anders Sundin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM