Årets svenska sensation i NHL

Foto: Derek Leung / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Elias Lindholm storspelar för Calgary

avPer Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Det är nog dags att utse Elias Lindholm till årets William Karlsson.

Han sänkte Minnesota åt Calgary på egen hand med två nya mål i natt och är därmed inte bara tvåa i svenska målligan utan bara några få fullträffar från personbästat.

Efter 29 matcher.

– Jag har fått en liten nytändning sedan jag kom till Calgary, säger han till Sportbladet efter 2-0-segern.

Världen kunde inte tro sina ögon när William Karlsson, som aldrig hade gjort mer än nio mål tidigare i NHL-karriären, plötsligt smällde in 43 mål under Vegas Golden Knights jungfruår i i ligan.

Well, nu håller Elias Lindholm på att iscensätta en egen miniversion av den bedriften.

Han har som mest gjort sjutton mål tidigare – med Carolina Hurricanes säsongen 2014-2015 – och är efter nattens dubbla snytingar mot Minnesota redan uppe i femton i år.

Med över 50 matcher kvar…

– Ja, det har gått bra sedan jag kom i somras. Jag har fått en liten nytändning och funnit mig väl tillrätta i stan och laget, säger han på telefon från Alberta-prärien.

– Men det är lite lättare nu också. I Carolina blev det ofta lite ryckigt för min del. Nu spelar jag med samma killar hela tiden och de, Johnny Gaudreau och Sean Monahan, är väldigt bra.

”Var grym i kasen”

De båda målen i natt var minst sagt viktiga, för de innebar bokstavligen seger. Flames vann med 2-0.

Den innebar också att Elias går upp på andraplats i svenska målligan, bakom Gabriel Landeskog. Han är också, med sammanlagt 32 poäng, trea i den blågula poängligan.

– Det är förstås kul, men jag vet inte. De första åren här i Nordamerika tänkte jag mycket på att samla ihop så mycket poäng som möjligt. Nu har jag kommit till ett läge där det inte känns så viktigt att just jag producerar. Det som betyder något är att laget vinner, fortsätter han.

Och det gör Flames. Segern i natt var fjärde raka och med den har de ett tämligen fast grepp om förstaplatsen i Pacific-divisionen.

– Det var viss skillnad på den här matchen och den förra, när vi vann med 9-6. Men det är skönt att vi visar att vi kan vinna på olika sätt. Nu stängde vi ner Minnesota, samtidigt som Mike Smith var grym i kassen, konstaterar ”nye William Karlsson”.

▪▪▪

Den ursprunglige William Karlsson stod för en assist när Vegas krigade sig till en 4-3-seger hemma mot Chicago.

Riddarna låg under med 3-2 en bit in i tredje perioden men med två snabba mål av Jonathan Marchessault och Alex Tuch säkrade de sin andra raka.

▪▪▪

Washington fick slita ont i sin bortamatch mot Arizona och låg under med såväl 1-0 som 2-1.

Men till slut kom ett ryck, så mästarna vann med 4-2.

Andre Burakovsky piskade in matchavgörande målet med knappt fem minuter kvar och Nicklas Bäckström hade en assist.

NHL-klubbarna med flest Stanley Cup-titlar genom tiderna 00:47

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM