Ledin: ”Inte en dag äldre än 24”

HOCKEY

Ledin har återuppstått – trött på ålderssnacket

Foto: Per Ledin är på väg mot sin poängstarkaste säsong i SHL sedan 04/05.

Han har gjort en succéhöst i sin nygamla klubb. Men Per Ledin, 35, tycker ändå att det mest av snacket handlar om hur gammal han är.

– Jag känner mig inte en dag äldre än 24, säger han och hoppas på minst tio år till i elithockeyn.

I dag går de regerande mästarna Luleå in i European Trophy. En av de som ska leda laget till en ny titel är återuppväckte Per Ledin. Efter att ha fått lira med Linus K­lasen och Niklas Olausson ­under hösten är han på väg mot sin ­poängstarkaste säsong sedan senaste sejouren i Luleå, 2004/2005.

– Jag vet inte så många playmakers i Europa som är bättre än Linus och Olausson så klart att jag är oerhört tacksam för att jag får spela med dem. Motståndarna kanske har släppt mig och bara tänkt att han är ofarlig, men jag har lyckats hänga dit den när jag väl fått chansen, säger han.

Vad minns du bäst från den här hösten?

– Svårt att säga, man jobbar hela tiden med att prestera här och nu.

Jag sökte lite i vårt arkiv och det var allt från drömmål till baletthån mot Bud Holloway, vad tycker du folk snackat mest om?

– Haha... ja framförallt tycker jag det varit mycket snack om ålder hit och dit. Att man är slut och att man inte har någon glöd och så vidare.

”Älskat att träna”

Hur gammal... förlåt, hur ung känner du dig då?

– Inte en dag äldre än 24.

Men frågan är ändå om inte snacket om åldern kan passera lättare än det om att glöden ska ha falnat. För under hela intervjun återkommer Per Ledin ständigt till kärleken till hockeyn och ­träningen.

– Jag har alltid älskat att träna och fascinerats mycket av träning, jag försöker hela tiden utveckla mig själv och pressa mig. Är det något jag lärt mig så är det att när du blir äldre så måste du träna hårdare, du måste pusha gränserna.

”Vi satsar stenhårt”

Hur många år ser du framåt?

– Tio år till! Jag ser inget riktigt slut. Jag älskar att träna, det finns inget bättre och motivationen är större än någonsin.

Han menar att nyckeln är att ­hela tiden hålla sig i nuet. I dag ­betyder det ett möte med JYP i European Trophy. Och som allt annat i Per Ledins hockeyliv innebär det fullt fokus, det här är ingen skojturnering.

– Verkligen inte. Det är fullt ­fokus på att vinna, en seger här bär man med sig resten av säsongen. Vi satsar stenhårt på det här!

ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå HF