Rookien fortsätter glänsa – gör succé hos mästarna

Foto: Antti Raanta.
HOCKEY

DETROIT. Antti Raanta fortsätter glänsa i Chicago.

Den finländske målvaktssensationen höll NHL-karriärens första nolla i nattens tungviktsmöte med Los Angeles Kings.

– Vi gjorde ju bara ett mål själva så jag visste att jag inte kunde släppa in några, säger han efter 1-0-segern.

Chicago Blackhawks förstekeeper Corey Crawford är på väg tillbaka från sin skada, men frågan är om han klarar av att peta Antti Raanta.

Den finländske rookien har imponerat stort i Crawfords frånvaro och när de senaste två Stanley Cup-mästarna drabbade samman i United Center i natt var han isens gigant.

Hemmalaget tog ledningen med 1-0 en bit in i första perioden och hade kontroll på händelserna under de inledande 30 minuterna, men sedan åt sig Kings långsamt in i matchen och började trycka på ordentligt för kvittering.

Men förgäves.

Raanta var omöjlig.

Han tog 26 skott och stoppade därmed allt, inklusive en straff Dustin Brown tilldömdes i andra perioden.

– Vi gjorde ju bara ett mål själva så jag visste att jag inte kunde släppa in några om ville vinna, säger Raanta till Chicago Tribune.

– Under de sista två minuterna tänkte jag att oj, nu blir det svettigt, då kommer att göra mål i slutet, precis som när vi mötte dem förra gången. Men killarna var fantastiska framför mig och det känns väldigt skönt att få den här segern.

■ ■ ■

Med Jason Spezza skadad fick Mika Zibanejad iklä sig rollen som center när Ottawa tog emot Washington i natt – och han tackade för förtroendet genom att iscensätta ett enastående klapp-klapp-mål ihop med Cory Conacher.

Målet var Mikas nionde för säsongen – men också det första på fjorton matcher.

– Det funkade bra, jag gillar att spela center också. Det är inte så stor skillnad för mig, säger han till NHL Network.

Erik Karlsson var också inblandad i ett fint mål. Han kunde, i princip helt ren, själv ha lagt avgörande 3-1 i tom kasse, men överraskade alla genom att istället slå en galant passning bakåt till Clarke MacArthur.

■ ■ ■

Både Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall stod för lika storartade framspelningar när Detroit värmde upp inför Winter Classic med en bortamatch mot Nashville, men det hjälpte inte.

Red Wings fick ändå stryk med 6-4 – främst för att Jimmy Howard, tillbaka efter sin skada, hade en riktigt tung kväll i kassen.

– Ja, det var inte snyggt, suckade han själv efteråt.

Daniel Alfredsson tvingades avstå matchen på grund av kramper i ryggen, men ska vara tillbaka till Winter Classic-showen på nyårsdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL