Bittra attacken: ”Jag öppnade båset för Lidström, det var allt"

avDaniel Hultqvist

HOCKEY

Mike Commodore talar nu ut om slutet på NHL-karriären - och avskyn mot Mike Babcock

Mike Commodore gjorde bara en säsong i Detroit. ”Jag öppnade båsdörren för Lidström, det var allt jag gjorde. Jag var en cheerleader”, säger han.

Detroit är svensklaget nummer ett i NHL.

Men alla trivs inte i Michigan.

För backveteranen Mike Commodore, 34, upplevdes det som ett helvete.

– Det enda jag gjorde var att öppna båsdörren åt Lidström. Jag var en cheerleader, säger han.

Mike Babcock. Inte Mike Commodores bästa vän...

Mike Commodore har vunnit både Stanley Cup och VM-guld med Kanada. Men NHL-karriären har trots det inte alltid varit en dans på rosor.

Orsaken enligt honom: Svenskvänlige Mike Babcock, tränare i Detroit.

I en intervju med hockeysajten KHL.hr låter Commodore sin bitterhet över en avslutad NHL-karriär gå ut över just – Babcock.

Commodore, som nu spelar i KHL-laget Vladivostok, berättar även hur tränaren Scott Arniel i Columbus dumpade honom – för att tränaren enligt backen var avundsjuk på hans framgångar och tjocka lönekuvert.

”Behandlades pissdåligt”

– Jag behandlades pissdåligt och blev utkastad från Columbus för att jag var singel och tjänade pengar. Tränaren var avundsjuk för att han spelat så många säsonger, hade en fru och barn men inte kände att han ändå tjänade tillräckligt mycket pengar. Det var därför han kickade ut mig.

Säsongen efter, 2011-2012, erbjöds Commodore ett ettårskontrakt med Detroit. Men han var länge tveksam om han skulle nappa på det på grund av hans tidigare historia med svensktränaren.

– Jag har en dålig historia med Babcock, jag ville inte ha något att göra med honom. Han försökte, och lyckades, begrava mig i farmarligan tidigt i min karriär men jag kom därifrån ändå den gången, säger han till sajten.

Enligt Commodore hade Red Wings gett honom 15 minuters betänketid, annars skulle de leta vidare.

– Det var 1 juli och free agent-marknaden hade varit öppen i tio minuter. Jag ringde general managern och frågade om det var han eller tränaren som ville ha mig.

– Magkänslan skrek: ”Ta det inte, får du en chans och det inte går vägen är du slut i NHL”. Jag sa till min agent att jag inte ville spela i Detroit för Mike Babcok för jag litade inte på honom.

Vill spela med Lidström

Ändå övertygades han och skrev på. Och mycket riktigt skulle det visa sig bli slutet på hans tid i NHL. Det blev bara 17 matcher i Red Wings innan han skeppades vidare till Tampa Bay efter skador och dåligt med istid.

– Ken Holland (general managern) kände sig illa till mods, han är en bra kille. Han fick loss mig när Babcock ville få slut på min karriär, säger Commodore.

På frågan vem han skulle vilja bilda backpar med igen svarar Commodore Nicklas Lidström. Lidström avslutade sin karriär samma säsong.

– Jag säger Nick, det är svårt att inte välja honom, säger Commodore.

Men:

– Enda gången jag nuddade isen i Detroit var med fjärdekedjan och när det var tekning i neutral zon, det var allt. Jag öppnade båsdörren för Lidström, det var allt jag gjorde. Jag var en cheerleader.

Hur har då backens karriär varit, tycker han?

– För att vara ärlig...hade jag en bra karriär? Ja. Har jag gjort mer än vad de flesta förväntat av mig? Troligen ja där med. Är jag glad hur det varit sista tre åren? Nej. Jag är väldigt besviken. Jag är väldigt besviken hur min sista säsong var både i Columbus och med Detroit.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL