Abrahamsson: Det här laget kan ta JVM-guld

HOCKEY

”En trupp utan överraskningar”

Foto: Fröbundskaptenen Rikard Grönborg.

MALMÖ. JVM-truppen är presenterad – men de stora frågorna återstår.

Kommer Elias Lindholm och Filip Forsberg?

Medan vi väntar på svar kan vi konstatera att det här laget redan nu har kapacitet att vinna guld.

I loge 348 i pampiga Malmö Arena presenterade Rikard Grönborg sin första JVM-trupp som förbundskapten.

En trupp fri från överraskningar. Robin Norell är med på på nio backar trots sina skadeproblem. Frölundas Anton Karlsson kom med men inte Gustav Rydahl. Annars var det bara väntade namn.

Grönborg har tagit ut nio backar och fjorton forwards, minst tre spelare ska bort. Det kan bli fem om nu Filip Forsberg och/eller Elias Lindholm ansluter.

Chansen att Anaheim skulle släppa Hampus Lindholm var en på hundra. Oddsen att Carolina respektive Nashville släpper Lindholm och Forsberg är åtminstone bättre, men inget vi ska hoppas allt för mycket på.

I dagsläget är båda två NHL-spelare och det är ytterst sällsynt att klubbarna då väljer att släppa till junior-VM. Att turneringen dessutom avgörs på en annan kontinent, med lång resa, tidsomställning och spelas på stor rink ökar knappat möjligheterna.

Men får vi inte loss någon av våra tre NHL-killar är det inte mer synd om oss än någon annan. Kanada, Finland, Ryssland och framför allt USA (Jones, Trouba och Galchenyuk…) brottas med samma problem.

Just här i Malmö Arena avgörs finalen om exakt en månad.

Med eller utan Sverige? Jag tycker det finns all anledning till optimism. Dels för att Sverige har ett bra lag, dels för att de andra nationerna inte skrämmer mer än vanligt.

Juniorkronornas lag är redan nu tillräckligt starkt för att vara en av huvudkandidaterna till guldet. Kommer Lindholm och Forsberg är vi den stora favoriten.

Därmed inte sagt att det är någon garanti för framgång.

Med 90- och 91-kullen hade Sverige på pappret väldigt starka lag, med mängder av talanger som i dag spelar i Nordamerika. Men det var 92:orna, ett inte alls lika stjärnfyllt lag, som ordnade första guldet på 31 år.

Förra året kom alla nationer med sina bästa spelare, förutom Sverige som saknade fyra av de absolut största stjärnorna. Ändå pressade vi USA i finalen.

Rikard Grönborg ska jobba fram en guldformel bland de spelare han presenterade i dag.

Backsidan är jämn, det jag kan sakna är en den självklare ledaren. Extra intressant är Gustav Olofsson, Umeåkillen, som spelar för Colorado Collage. Han flyttade som ung till USA och draftades av Minnesota i den andra rundan.

Forwardsuppställningen innehåller många som har varit ordinarie i sina SHL-lag, och Wennberg, Possler och Johnson har varit ledande spelare.

Bland målvakterna ser jag Oscar Dansk som det givna förstavalet. Den förre Brynäsmålvakten var med som tredjemålvakt förra året och skaffade sig viktigt erfarenhet.

På tal om erfarenhet. Medan övriga nationer kommer med i princip nya lag har Sverige nio spelare (elva om Lindholm och Forsberg kommer) som var med redan för ett år sedan. Ytterligare en faktor som talar för Sverige.

Till sist: Många hyllar Grönborg för att han är en tuff jäkel, och det är sant, han tar inte skit från någon, men det handlar i lika hög grad om att vara smart. Fråga bara Roger Rönnberg, som lärde sig mycket under sin första turnering i Buffalo.

ARTIKELN HANDLAR OM