Utbuad och sågad av fansen: ”Asshole, asshole, asshole”

Publicerad 2019-03-01

NEW YORK. I natt återvände John Tavares till Long Island — och fick ett välkomnande som nog till och med var värre än hade kunnat föreställa sig.

Ingen i den nordamerikanska hockeyhistorien har nånsin buats ut lika grundligt – eller utsatts för lika hårda nidramsor med sådan brutal frekvens.

Och som om det inte var nog blev hans Maple Leafs förnedrade med 6–1 av ruskigt hungriga Islanders också.

De hade väntat sedan första juli – i 242 dagar – och i natt, när deras hjältar slutligen tog emot Toronto Maple Leafs i gamla Nassau Coliseum, fick Islanders-fansen äntligen visa vad de tyckte om att kaptenen och portalfiguren John Tavares lämnade klubben i sticket och skrev på för Toronto Maple Leafs.

Och som de visade det…

Asshole, asshole, asshole

Den fullständigt fullknökade ladan ägnade hela kvällen åt att bua, håna, ge fingret och skandera åt ”förrädaren” så det riste i de nyinstallerade takpanelerna.

– Ingen har gått i mina skor. Jag är öppen och ärlig, men det är uppenbarligen så att de inte gillar mitt beslut. Jag försöker bara förklara varför jag tog det. Det är vad det är. Det var mitt beslut och nu går jag vidare, säger Tavares.

”JT sucks”, hette det ena stunden, ”We don’t need you”, hette det nästa – och så var det sekvenser när de 14 000 bara skrek ”asshole, asshole, asshole”.

– Det har sina känslor och det är bortom min kontroll, säger Tavares som gladde sig över den hyllningsvideo som visades inför matchen:

– Den uppskattade jag.

Mats Sundins återkomst till Toronto med Vancouver 2009 var ett saligt väckelsemöte i jämförelse.

Huvudpersonen själv hade inför första mötet med den gamla publiken sagt att han bara skulle koncentrera sig på sitt och planen var antagligen att replikera med ett mål eller så.

Det började hyggligt också. Tavares var de facto på isen när Zach Hyman 13.33 in i första perioden gav Leafs 1–0-ledning – och åtminstone tillfälligt täppte till truten på plågoandarna. Men sedan tog hemmalaget över helt, gjorde sex raka mål och fick den euforiska festen att stegra ännu mer.

– Helt otroligt. Det här glömmer man aldrig, säger svenske Islanders-keepern Robin Lehner när vi träffar honom efteråt.

”Höll känslorna i styr”

– Det var både den svåraste och roligaste match jag spelat. Redan under värmningen…herregud. Jag brukar komma in i rätt sinnesstämning genom att lyssna på musiken men den gick inte att höra. Likadant var det under matchen. Jag kunde inte kommunicera med mina backar. Man hörde bara publiken.

Att de ändå lyckades vinna årets match beror enligt New York nya svenske målvaktskung på att de inte drogs med i den emotionella stormen.

– Det är det jag är mest glad över. Vi lyckades hålla känslorna i styr, säger han.

– Otroligt starkt. Toronto var ju inte alls dåliga, det var bara vi som spelade vår bästa hockey sedan All star-uppehållet.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se