Detroit i brygga efter ny förlust

HOCKEY

Föll i sudden death – nu drömmer Tre Kronor om förstärkning i VM

NEW YORK. Detroit Red Wings är nere i brygga.

San Jose vann även nattens möte, i sudden death, och har plötsligt ett till synes ointagligt 3-0-överläge i serien mot ex-mästarna.

Nattens smälll gör också att Red Wings svenskar bara är en förlust från att bli tillgängliga för VM.

– Men nu kommer det verkligt svåra. Vi måste avsluta det här innan de får vittring på comeback, säger svenske Sharks-backen Douglas Murray till Sportbladet efter 4-3-segern i Joe Louis Arena.

Jo, det blev 4-3 mellan San Jose och Detroit – för tredje gången i rad.

Vill man vara elak kan man således konstaterar att Red Wings åtminstone marscherar ut ur slutspelet i en elegant takt:

Tre-fyr, tre-fyr, tre-fyr...

För, nä – de klarar knappast att gräva sig ur ett 0-3-hål. Det har bara skett vid två tillfällen i hela Stanley Cup-historien och det kommer inte att gå mot ett San Jose som äntligen hittat sin playoff-rytm.

Inte få vittring

Douglas Murray, den svenske backhårdingen i San Jose, värjer sig dock när vi säger att hajarna nu satt tänderna i rödvingarna och bara behöver bita till.

– Det är nu det verkligt svåra kommer. Vi måste avsluta det här nu och vi måste göra det snabbt, säger han på telefon från Detroit.

Kort sagt:

Sharks vill ”svepa” Detroit på torsdag (fredag morgon, svensk tid).

– Ja, absolut. De har ett såpass bra och rutinerat lag att de kan bli farliga om de känner att de har minsta chans. Vi måste se till att de inte får vittring på någon comeback.

Den vittringen kom nog och gick redan i natt. Hemmalaget hade efter två perioder av klart spelövertag ledningen med 3-1 och såg ut att gå mot en säker seger.

Men i tredje perioden höjde San Jose kvaliteten på sitt spel, lyckades göra två enkla mål på en något blek Jimmy Howard och avgjorde sedan på en kontring i sudden death.

– Det är såklart skönt att se att vi kan komma tillbaka från underlägen, men det har varit vårt signum under hela slutspelet. Vi har det självförtroendet och den tryggheten nu, säger ”Dogge”.

”Ser inte bra ut”

Många ser det också som att San Jose, efter år av misslyckanden, äntligen lärt sig spela slutspelshockey.

Den teorin köper Murray dock inte.

– Äh, det där är inget vi går och tänker på det. Det är så jämnt mellan alla lag, och så mycket tillfälligheter som avgör, att vad som helst kan hända den här tiden på året. Och vi vill vinna alltihop. Då spelar det ingen roll om man blir utslagen i förstarundan eller i en sjunde avgörande final. Man är lika sur oavsett.

Detroit vill också vinna, men nu lär det alltså bli mycket, mycket svårt.

– Det ser inte bra ut, om man tittar på det. Men vi kommer tillbaka på torsdag och ser till att det blir en ny match i San Jose till helgen. Sedan får vi se, säger veteranen Kris Draper till NHL.com.

Om Detroit åker ut kan det betyda ett riktigt glädjebesked för Tre Kronor.

Bengt-Åke Gustafsson hoppas säkert att några av lagets sju svenskar tackar ja till VM.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL