”Kom som en chock”

HOCKEY

Här vårdas Ekman efter stroken: ”Får blodförtunnande medicin”

SÖDERTÄLJE. I söndags gjorde han säsongens kanske bästa match.

I går drabbades Nils Ekman av en stroke – och nu kan karriären vara över.

– Det går inte att säga om han kan spela igen, säger läkaren Bengt Gustavsson.

I söndags var Nils Ekman, som haft en väldigt tuff säsong, en av isens bästa spelare när Djurgården 5–1-besegrade Skellefteå. Ekman stod för ett mål och en assist och var efter matchen nöjd.

Men på måndagen förändrades allt. Ekman vaknade upp med huvudvärk, domningar i den vänstra halvan av kroppen, yrsel och balansstörningar.

Han förstod omedelbart att något inte stämde och färdades vid sjutiden på morgonen i ambulans till Danderyds sjukhus.

Han fördes sedan till neurologiska kliniken på Karolinska sjukhuset där man efter undersökningar,bland annat en skallröntgen, konstaterade att han drabbats av en stroke.

”Behöver lugn och ro”

Ekman fick därefter blodförtunnande medicin och ska nu vila den närmaste tiden. Så för Ekman, hans familj, Djurgården och alla andra är det nu bara att vänta och hoppas på det bästa.

– Egentligen är det så att man vårdar honom och ger honom den lugn och ro som han behöver. Hjärnan är som den är. Han får blodförtunnande medicin, men det viktigaste är att han och hans familj får den lugn och ro och den respekt de behöver. Han ska inte stressa, säger Djurgårdens läkare Bengt Gustavsson.

Vad som har utlöst Ekmans stroke är det ingen som vet.

Men vad som är känt är att Ekman har haft en väldigt tung säsong. Dels spelmässigt, där han inte alls har motsvarat förväntningarna. Dessutom har han varit sjuk mycket och gått igenom fyra penicillinkurer. Och till råga på allt fick han utstå mycket negativ publicitet efter sitt yxhugg mot Brynäs Jakob Silfverberg i en match tidigare i vinter.

Karriären kan vara slut

– Stress kan påverka. En infektion kan påverka. Kanske ärftliga faktorer kan påverka. Slag mot huvudet kan påverka, säger Bengt Gustavsson.

Vad som är helt klart är att det kommer att dröja innan Ekman kan spela ishockey igen, om han någonsin kan göra det.

– I första hand ska vi låta Nisse komma tillbaka till ett normalt liv, det är det första. Och det är det stora sannolikheter att han gör, som det ser ut i dag. Sen att spela ishockey, som kräver oerhört mycket mer, det går inte att säga i dagsläget, säger Bengt Gustavsson.

Ekman mår, efter omständigheterna, bra. Han har fortfarande domningar på vänstersidan av kroppen, problem med synen och vissa talstörningar.

ARTIKELN HANDLAR OM