Hockeylegendaren ”Sura-Pelle” död

Blev 74 år gammal

En av svensk hockeys största profiler har gått bort.

Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson avled på lördagen efter en tids sjukdom.

”Sura-Pelle” blev 74 år gammal.

– Vi har i helgen mist en av hockeyns och klubbens allra största profiler. Våra tankar går i dag i första hand till hans familj, säger Frölundas ordförande Per Anders Örtendahl till klubbens hemsida.

Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson gjorde 252 landskamper för Tre Kronor och var även förbundskapten för Sverige under åren 1974-1976. Under den framgångsrika karriären blev det två VM-guld och två SM-guld.

VM-guldet bästa minnet

”Sura-Pelle” berättade själv om sina bästa minnen för knappt ett år sedan när Frölunda hyllade legenden och hissade hans tröja till taket i Scandinavium. Han rankade då VM-guldet i Colorado Springs 1962 som det största.

– Då var jag ju lagkapten och att få stå där högst uppe på prispallen är nog det största minnet jag har, sade Pettersson till Frölundas hemsida.

Vad gäller klubblagskarriären mindes Pettersson SM-guldet med Södertälje.

– Första SM-guldet, det jag vann med Södertälje 1956 när jag fortfarande låg i lumpen, var en fantastisk känsla. Men det är alltid så, första gången är speciell. Och därför var guldet med Frölunda också en otrolig känsla.

Trogen supporter

Även efter den aktiva karriären fortsatte ”Sura-Pelle” att följa hockeyn på nära håll. Pettersson var en stamgäst på läktaren i Scandinavium och hjälpte även föreningen vid olika event.

– Frölunda Hockey Club har sorg. Vi har i helgen mist en av hockeyns och klubbens allra största profiler. Våra tankar går i dag i första hand till hans familj, säger Frölundas ordförande Per Anders Örtendahl.

Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson blev 74 år gammal.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!