”Nu har vi ett gyllene läge”

HOCKEY

Hjalmarssons Chicago har 2–0 i matcher mot San Jose

NEW YORK. San Jose hade just börjat få vittring på comeback.

Då klappade svenske backen Niklas Hjalmarsson på ett skott som lagkamraten Troy Brouwer kunde styra in till 4-1 – och därmed var Chicagos andra raka bortaseger i konferensfinalen säkrad.

– Väldigt gött. Nu har vi ett gyllene läge och ska visa fansen att vi kan spela lika bra även på hemmaplan , säger ”Yellbear” till Sportbladet efter triumfen.

Patrick Marleau hade reducerat det för kvällen alldeles förträffliga Chicagos 3-0-ledning redan i mitten av andra perioden , men det var under upptakten till den tredje det började kännas som att Sharks närmade sig på allvar.

”Gör ingenting”

Återuppståndelsen kom dock av sig när 22-årige Niklas Hjalmarsson fick pucken av Marian Hossa på blålinjen och fyrade av ett skott mot Evgeni Nabakov.

Inledningsvis hette det att pucken gick rakt in i kassen, men målet tillskrevs till slut Troy Brouwer.

– Ja, han fick klubban på pucken. Men det gör ingenting, huvudsaken är att det blev mål. Och jag fick ju i alla fall en assist. Gött var det , säger smålänningen med ett skratt när vi talar med honom efter slutsignalen.

För sent

Patrick Marleau hann visserligen göra ytterligare ett mål i slutet, men då var det för sent.

Och utgången kan inte beskrivas som annat än rättvis.

Chicago svarade för en riktigt mästerlig insats i Sharktank, i all synnerhet defensivt.

– Ja, jag tycker vi var ännu bättre än i den första matchen, säger Niklas Hjalmarsson.

– Och det börjar med att Antti Niemi är så bra i målet. Det ger oss andra sådan trygghet att vi kan koncentrera oss på det vi ska göra.

Guldläge

I och med nattens seger har Chicago skaffat sig ett 2-0-överläge i serien – och ett guldläge att kvalificera sig för Stanley Cup-final i helgens två hemmamatcher.

– Men det kan svänga snabbt och vi har inte spelat lika bra på hemmaplan under slutspelet, varnar ”Yellbear” Hjalmarsson.

– Jag vet inte riktigt vad det beror på, men kanske höjer vi oss ett snäpp på bortaplan för att vi vet hur svårt det är att vinna borta. Sedan tror vi att det ska bli enkelt på hemmaplan. Det är ju så det sett ut. Men vi ska ändra på det nu. Vi har ett gyllene läge och ska visa fansen att vi kan spela bra även på hemmaplan.

På fredag

San Jose, med svenskarna Douglas Murray och Niclas Wallin, planerar dock att förstöra festen. De vill garanterat inte bli ”svepta” i konferensfinalen.

Matcherna i United Center spelas på fredag respektive söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL