Doldisen ledde Sverige till brons

HOCKEY

Vann jämn match

Innan VM hade nog få i den svenska publiken hört talas om Jonas Andersson. Nu är han desto mer känd.

Doldisen gjorde matchavgörande 2–1 – vilket innebar att Sverige tog VM-brons.

I matchens sista minut gjorde han även 3–1.

– Det känns hur bra som helst, säger han.

Trots att Jonas Andersson under flera år var en av den finska ligans bästa spelare har han länge varit ett i stort sett okänt namn hemma i Sverige. Inte heller hans flytt till Dinamo Minsk i KHL ändrade på det.

Men under VM har det förändrats. Han har varit en av Tre Kronors mest stabila spelare, och hade inför dagens bronsmatch stått för fyra mål.

Femte målet

Om inte det räckt för att slå sig in i den svenska publikens medvetna lär i alla fall hans femte och sjätte mål i VM sett till att de flesta nu känner till honom.

Hans femte mål innebar nämligen att Tre Kronor fick 2–1 mot hemmalaget Tyskland, och i slutminuten satte han 3–1, vilket definitvt säkrade VM-bronset.

– Det känns hur bra som helst. Hur bra som helst, säger han till TV6, där han berättar att han har trivts riktigt bra med att äntligen få spela i Tre Kronor.

– Det har fungerat jättebra. Det har varit hur kul som helst de här veckorna i Tyskland, att spela med grabbarna och få spela för Sverige.

Seg match

Spelmässigt var bronsmatchen en ritkigt seg historia, utan ritkig tändning. Sverige var helt överlägset i början av matchen, men det jämnade ut sig och Tyskland hade ett par ritkigt heta chanser, men Jonas Gustavsson var ritkigt stabil i målet och höll Sverige kvar i matchen, vilket gjorde att Jonas Andersson 3.57 in i den tredje perioden kunde slänga iväg ett slumpskott från högerkanten som letade sig in mellan den tyske målvaktens ben.

Bronset är Sveriges andra raka, och det 16:e totalt.

– Att vinna brons i det här läget är skitskönt, säger Bengt-Åke Gustafsson till TV6.