Vägrade spela för Boork: ”Funkar bara inte”

Norska hockeyikonen ”Schampo” Knutsen hoppade av efter bara några månader

Publicerad:

HOCKEY

GANGNEUNG. Espen ”Schampo” Knutsen vägrade spela i landslaget under Leif Boorks ledning. 

Och den norska hockeyikonen ser många likheter mellan situationen i Damkronorna och hur det då såg ut i norska landslaget.

– Mycket påminner om hur det var i Norge. Du måste åtminstone ta med de bästa spelarna du har, annars funkar det bara inte, säger Knutsen.

Damkronorna är på väg mot ett praktfiasko i OS. I natt svensk tid spelar de mot Korea för att undvika jumboplatsen. 

Ett rejält bakslag för landslaget som var ytterst nära att vinna bronset i Sotji för fyra år sedan. Sedan Leif Boork tog över 2014 har Damkronorna resultatmässigt tagit ett rejält steg bakåt i stället för framåt.

En som spelat landslagshockey under Boorks ledning, men snabbt lämnat efter en konflikt, är Espen Knutsen.

Det finns vissa likheter mellan Knutsens status då och den Emma Eliasson har haft i Damkronorna. Två nyckelspelare som inte kom överens med Boork.

När Leif Boork tog över norska landslaget 1997 var Espen ”Schampo Knutsen den överlägset största stjärnan. Första året var Knutsen i NHL, men hösten 1998 återvände han till Djurgården och skulle vara det stora affischnamnet till VM 1999, som avgjordes just i Norge.

Jobbar som expertkommentator

Men det tog bara några månader innan relationen hade kraschat. Landets stora fixstjärna, och flera andra etablerade spelare, kom aldrig till spel i hemma-VM, där Norge tvingades kvala sig kvar.

– Boork ville väldigt gärna gå sina egna vägar. Han tog ut spelare som ingen annan hört talas om och som ingen annan tyckte var bra nog, men som han ville få fram på ett eller annat sätt. I stället för att spela med det bästa laget körde han med ett sämre lag. På ett hemma-VM behöver du ha de bästa spelarna med för att lyckas, säger Knutsen och fortsätter: 

– Norge är ingen hockeynation med stor bredd, lite samma som Sverige på damsidan. Då måste du ha med de bästa för att lyckas, annars funkar det bara inte.

Den nu 46-årige Knutsen finns på plats i Sydkorea som expertkommentator för Eurosport. Han har följt Damkronornas resultat under OS.

Hur väl har du följt debatten runt uttagningar inför turneringen?

– Jag har läst om de här spelarna som inte får vara med. Situationen är ganska lik den vi hade i Norge på den tiden.

Vad beror det på att det så ofta inte fungerar mellan Boork och etablerade spelare?

– Svårt att säga, men det är något som skär sig mellan Boork och de bättre spelarna, det är uppenbart.

Varför skar det sig mellan dig och Boork?

– För att han tog ut ett lag som jag inte tyckte var i närheten av att vara tillräckligt bra. Att det rätt och slätt var för dåligt av honom att ta ut ett sånt lag till ett hemma-VM.

Och det sa du till honom?

– Ja, vi hade möten om det och jag sa vad jag tyckte. Det var väldigt mycket snack och skriverier i tidningarna om det där. Men spelar du hemma-VM vill du visa dig från den bästa sidan, inte minst om du är en liten nation som Norge. VM är ingen utvecklingsarena. VM handlar om att få resultat, och för Norges skull att överleva i A-gruppen, vilket vi inte klarade under Boorks ledning, säger Knutsen.

Åkte ur A-VM och missade OS

Nej, Norge åkte ur A-gruppen två år senare (2001) och då fick Leif Boork sparken. Då hade Norge dessutom misslyckats med att kvalificera sig till OS året efter.

Roy Johansen tog över efter Boork och sedan 2005 har Norge spelat 13 raka A-VM och deltagit i tre OS-turneringar.

Det finns några som hävdar att där Boork har varit blir det väldigt bra åren efter på grund av honom. Håller du med om det?

– Nej, det tror jag inte. I Norges fall kom inte Boorks spelare med på landslaget när Roy Johansen tog över. Roy tog ut ett helt annat lag, han tog ut de som var bäst och då kom också resultaten. Det hade inget med Boork att göra.

Är du förvånad att Boork fortfarande är kvar på den här nivån?

– Ja, det måste jag säga. Han har en bra överlevnadsförmåga, det måste man säga. Det är väldigt många år sedan han hade några bra resultat, det är bara att läsa innantill.

Hur är er relation i dag?

– Den är bra, inga problem med det. Vi snackar när vi träffas.

Sverige-Korea spelas 4.10 tisdag morgon.

BOORKS OFFER: Här är tio spelare som kommit på kant med hockeyprofilen: ”Har den förmågan...”

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!