KHL-spelare: ”Visst är det ruttet”

HOCKEY

Den ryske, Putin-kritiske, journalisten Slava Malamud gick ut och påstod att KHL är uppgjort för att SKA St Petersburg ska vinna.

Nu får han medhåll av en finländsk KHL-spelare – som vill vara anonym.

– Det krävs ett mirakel att vinna. Jag vet inte huruvida ett sådant mirakel ens existerar, säger spelaren till Iltalehti.

Det var efter den tredje åttondelsfinalen mellan SKA St Petersburg och Severstal Tjerepovets som journalisten Slava Malamud i 21 Twitter-inlägg gick till attack mot KHL:s ledning.

Malamud, som är bosatt i Nordamerika och flera gånger tidigare kritiserat Ryssland och presidenten Vladimir Putin, påstår att allt är riggat från högsta ort för att St Petersburg ska triumfera.

Den senaste attacken kom efter att det regerande mästarlaget – tillika Putins favoritlag – avgjort match tre efter ett tveksamt mål i sudden death.

Målet videogranskades under flera minuter och dömdes som korrekt trots att bilderna visade att det föregicks av en offside.

– Hela ligan har lagts upp i år för att SKA ska kunna vinna. Det är Putins lag, det här är Putins valår, det är fullt av OAR-olympier. SKA får ignorera lönetaket, de har löneutgifter sex gånger mer än ett genomsnittligt lag, det har förtur på varje stjärna som funderar på KHL. Det flesta av spelarna är Putin-anhängare som deltog i valkampanjen förra veckan. Jag upprepar: SKA måste vinna. Det finns inget alternativ, skrev Slava Malamud bland annat.

”Visst är det ruttet”

Nu får Malamud stöd av en finländsk KHL-spelare.

Till Iltalehti säger han:

– Ingenting har förändrats. Så här har det alltid varit. Visst är det ruttet, men det går egentligen inte att göra något åt det.

Spelaren vill vara anonym i tidningsintervjun.

– Säg så här; man ska inte prata högt om dessa saker om tanken är att fortsätta i den här ligan.

”Dyker upp utvisningar”

På frågan om det överhuvudtaget går att slå ut St Petersburg börjar han skratta.

– Man måste spela bra matcher om laget ska kunna besegras. Det är svårt att vinna fyra matcher mot SKA under de förutsättningarna, det krävs ett mirakel. Jag vet inte huruvida ett sådant mirakel ens existerar, säger han och fortsätter:

– Om något lag är på väg att vinna mot SKA dyker de där 2–3 utvisningarna upp som hjälper. Och laget har så bra material att det gör de nödvändiga målen. Å andra sidan kan man även tänka att det är så ligan fungerar. Det är onödigt att störa sig på det, bara att koncentrera sig på sitt eget spel.

St Petersburg – som vunnit Gagarin Cup två gånger de tre senaste åren – svepte serien mot Severestal med 4–0 i matcher och är klart för kvartsfinal mot Lokomotiv Jaroslavl.

I laget spelar bland andra Ilja Kovaltjuk, Pavel Datsiuk, Nikita Gusev, Vadim Sjipatjov, Vladislav Gavrikov och Slava Vojnov samt svenske backen Patrik Hersley.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM

KHL