I natt kan han skriva historia – eller...

avPer Bjurman

HOCKEY

LAS VEGAS. I natt skriver Lars Eller – kanske – historia.

Han kan bli den förste dansken någonsin att vinna Stanley Cup.

– Jag hoppas i så fall att det innebär att några småknattar där hemma ser och vill bli hockeyspelare istället för att hålla på med fotboll eller något annat, säger den 29-årige centern från Rödovre till Sportbladet.

Jannik Hansen ingick i Vancouver Canucks trupp 2011 – och gjorde första rödvita målet i en final! – men de förlorade ju mot Boston Bruins.

Så Lars Eller – som innan han kom till Nordamerika spelade flera år i Sverige, bland annat med Frölunda i SHL – blir den förste dansken i historien att lyfta Stanley Cup-bucklan om Washington Capitals slår Vegas Golden Knights i natt.

”Det skulle betyda oerhört mycket”

– Det skulle betyda oerhört mycket, säger han på klockren svenska när vi träffar honom efter onsdagens träning i T-Mobile Arena.

– I första hand för mig personligen. Att över huvud taget vinna Stanley Cup vore såklart höjdpunkten i min karriär. Att samtidigt göra det som förste dansk skulle kännas väldigt speciellt och vara något att vara stolt över när allt är över.

Foto: Harry How / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Lars – omtyckt profil i Montreal Canadiens i sex säsonger innan han hösten 2016 kom till Washington – berättar att intresset hemma i Danmark stegrat avsevärt under hans resa mot de avgörande finalmatcherna 

– Det har varit ganska mycket de senaste dygnen, mycket mer än vanligt, och det känns givetvis kul att de följer mig, fortsätter han.

Jungfrubesök i Danmark

– Jag hoppas några småknattar där hemma blir inspirerade och vill börja med hockey i stället för fotboll eller något annat, och att det innebär att vi får fler rinkar och så. Det skulle betyda mycket.

Vad han ska göra om Stanley Cup-bucklan kommer på jungfrubesök i Danmark i sommar har han inte riktigt vågat tänka på ännu.

– Det är klart, de tankarna kommer ibland. Det är svårt att hålla dem i från sig. Men man måste lägga bort dem, säger han.

– Tufft, förstås. Men det är det som är konsten, att kunna fokusera på rätt saker vid rätt tid. Vi, och jag, har dock gått igenom så mycket och har därför den erfarenhet som behövs. Vi kommer vara redo.

NHL-svenskarna som tjänar bäst 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM