Mästarklubb vill köpa loss VM-svensken

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

HOCKEY

KÖPENHAMN. Han spelade OS och gör succé på VM.

Mikael Wikstrand håller på att spela till sig en position som en av Europas bästa backar och nu vill Zürich köpa loss Färjestad-backen.

– Uppgifterna nådde mig i dag. Han har ingen ”out” till Schweiz eller Ryssland, säger Färjestads general manager Peter Jakobsson.

Mikael Wikstrands säsong är på gränsen till sensationell.

Grym i Färjestad med mängder av förtroende och istid från lagledningen.

Uttagen till OS och en av två SHL-spelare i VM-truppen som just nu ska försvara hockeytiteln i Köpenhamn.

Och med framgångar kommer spekulationer och uppgifter om att storklubbar vill köpa loss masen.

– Vi fick förfrågningar på Mikael redan för ett år sedan. Bland annat från svenska klubbar. Men vi är glada över att ha en sådan duktig back i vårt lag, säger general manager Peter Jakobsson.

Nu kommer uppgifter på att mästarklubben i Schweiz, The Zürcher Schlittschuh Club Lions eller Zürich Lions som man säger till vardags vill köpa loss svensken från Färjestad.

Siktar på att dominera hockeyn

Klubben bildades 1930, är en av de fyra stora elefanterna i schweizisk hockey och har vunnit titeln vid nio tillfällen, senaste gången för två veckor sedan.

Klubben bygger en ny arena, som ska bli den finaste i Schweiz och siktar på att dominera hockeyn i alplandet kommande åren.

– Jag fick höra uppgifterna i dag. Har inte haft någon kontakt med Zürich och vi får se vart det här tar vägen. Kanske bara ett rykte, säger Jakobsson.

Är han till salu?

– Nej, det är han inte och det ska till väldigt mycket pengar för att det ska bli intressant. Kanske Mårtensson-klass på övergångssumman när han lämnade Linköping för en massa år sedan. Mikael har ingen klausul som gör att han kan lämna för Schweiz eller KHL. Han kan gå till NHL och Ottawas organisation, men jag vet inte hur de ser på honom, säger Färjestads GM.

Enligt Sportbladets uppgifter fick Linköping mellan 800 000 till en miljon dollar per spelare och säsong från KHL-klubbarna för Mathias Weinhandl och Tony Mårtensson.

Sportbladet var under onsdagen i kontakt med Zürich och pratade med före detta sportchefen i Zürich, Edgar Salis, som nu är chefsscout för klubben. Han scoutar just nu nyförvärv på VM och jagar nya spelare för ersätta backar som Kevin Klein och Severin Blindenbacher, båda ryktas sluta med ishockey.

Tre Kronor har ett fantastiskt försvar. Det bästa försvaret i VM. Men jag kan inte säga att jag kikar på speciellt Mikael Wikstrand, säger han.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM