Hörnqvist store sudden-hjälten

HOCKEY

”Det var nog mitt allra största mål”

1 av 2 | Foto: AP

PITTSBURGH. Sudden death-dramat i Pittsburgh hade pågått i två minuter och 34 sekunder.

Då dunkade Patric Hörnqvist in sitt livs mål.

– Det är sånt man drömmer om när man plågar sig under sommarträningen. Helt fantastiskt, säger matchhjälten till Sportbladet efter 3-2-segern.

Pittsburgh Penguins har stångat sig fram till tröskeln till Stanley Cup-spelets östra konferensfinal – och det är svenske målgårdsmarodören Patric Hörnqvists förtjänst.

Det var han som avgjorde den fjärde matchen mot Washington i natt, hemma i ett kokande Consol Energy Center, och såg till att pingvinerna skaffade sig blytungt 3-1-överläge i serien.

02.34 in i första övertidsperioden rensade Washington-backen Mike Weber pucken rakt i famnen på ”Bengan” framför Braden Holtby och han nöp till direkt.

– Jag såg inte vad som hände, plötsligt vände jag mig om och hade pucken på bladet och försökte bara skjuta så snabbt det gick, berättar han när vi träffar honom i ett lyckorusigt omklädningsrum efteråt.

Största målet

– Holtby gjorde det faktiskt väldigt bra, han hann få ut ett benskydd, men pucken gick in mellan benen. Det var helt otroligt skönt att se.

Det är lätt att förstå. Den 29-årige stockholmaren har inte gjort många viktigare mål i sitt liv.

– Nej, det var nog mitt allra största. Det är det här man drömmer om, att avgöra slutspelsmatcher i sudden, när man plågar sig under sommarträningen och tar i lite extra fast man egentligen inte orkar, fortsätter han.

Kan avgöra på lördag

Med segern har Penguins alltså slagläge och kan avgöra hela serien i Washington på lördag.

I så fall är de klara för konferensfinal – den första i ”Bengans” karriär – mot antingen Tampa eller New York Islanders.

– Fast det tänker jag inte på ännu, det kommer bli svårt, den fjärde matchen är alltid tuffast att vinna, säger han.

– Och vi behöver spela bättre än ikväll. Vi var bättre än i måndags, men inte tillräckligt. Jag tycker det är 55-45 i deras fördel spelmässigt, vi måste definitivt ändra på de siffrorna i Washington.

”Gått igenom mycket”

För Washington riskerar ännu en förträfflig säsong nu att sluta i grym besvikelse i andra slutspelsomgången.

– Men vi har gått igenom mycket och kommit tillbaka från svåra underlägen hela året. Det ska vi göra nu också, försäkrar coachen Barry Trotz.

Se mer klipp och höjdpunkter på Viasatsport.se.

ARTIKELN HANDLAR OM