Djurgårdens tröst – flykten ger miljoner

Av: Linus Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Inkasserar drygt sju miljoner

Marcus Sörensen, Robin Norell, Linus Hultström och Andreas Englund har skrivit NHL-kontrakt.
Foto: BILDBYRÅN
Marcus Sörensen, Robin Norell, Linus Hultström och Andreas Englund har skrivit NHL-kontrakt.

Djurgården har plågats av blytunga spelartapp.

Men här kommer trösten:

Nu kan klubben håva in drygt sju miljoner kronor för spelarna som går till NHL-klubbar.

– Det är plåster på såren, säger sportchefen Joakim Eriksson.

Djurgården tvingas kanske slita lite hårdare än alla andra i bygget för nästa säsongs lag.

Klubben har tappat storstjärnan Patrick Thoresen, Marcus Högström och Philip Holm, samt Marcus Sörensen, Linus Hultström, Robin Norell, Andreas Englund och Mantas Armalis.

De fem sistnämnda har sajnat för NHL-klubbar.

”Täcker knappast...”

Trots de blytunga spelarförlusterna har Djurgården ändå gjort ett miljonklipp och kompenseras nu med 5 365 000 kronor för de fyra spelarna som gått till NHL.

– De pengarna känns som plåster på såren. Det är bra att det finns ett system för att släppa spelare till NHL och det är viktigt för återuppbyggnaden av vår trupp, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson.

– Men pengarna vi får för Hultström täcker knappast hans marknadsvärde, fortsätter Eriksson och syftar på att klubben bara får 25 procent av summan eftersom backen bara spelat en säsong i Djurgården.

Resten av pengarna fördelas mellan Hultströms tidigare klubbar under de senaste fyra åren – Linköping och Leksand.

Oron: Han kan också sticka

Djurgården riskerar också att tappa backen, och JVM-kaptenen, Andreas Englund till NHL vilket innebär ytterligare knappt två miljoner kronor in på klubbkontot.

– Englund trivs väldigt bra i Djurgården och är nöjd med sin utveckling. Men sedan finns det givetvis en NHL-klubb han är draftad av (Ottawa Senators) som också är nöjd med hans utveckling. Jag kanske har fått en hint hur han tänker kring framtiden, men det är inget jag vill kommentera i media, säger Eriksson.

Hur ska ni använda NHL-pengarna?

– Hur vi gör våra beslut och fördelar pengarna är inget som vi vill kommentera. Vi vill bygga ett topplag, men både sport och organisation går hand i hand.

Hur går bygget för nästa säsong?

– Det går bra. Vi har kommit mycket längre än vad som är officiellt, säger Eriksson och berättar att flera spelare redan är klar för klubben – men avslöjar inte vilka.

– Vi har skaffat oss en bra grund, men vi har fortfarande några pusselbitar kvar. I min värld är två spelare väldigt svåra att ersätta. Thoresen och Hultström. De är unika spelare, men vi vill vara ett topplag i framtiden.

Redan nästa säsong?

– När vi summerar nästa säsong vill vi kunna konstatera att vi har varit bättre än den här säsongen.

En klar – tre till på väg

Stockholmarna har än så länge bara presenterat ett nyförvärv: Linus Johansson, 23, center från Mora.

Enligt uppgifter till Sportbladet ska Dif också vara överens med Växjös guldhjälte Patrik Lundh, Skellefteås John Norman och Modostjärnan Gustav Possler. De förväntas presenteras inom den närmaste framtiden.

Publicerad: