”Nu måste vi göra årets bästa match”

HOCKEY

Drama väntar i natt – Tampa en match från final

Foto: TT
Hedman och Hörnqvist.

TAMPA. I natt kan Tampa Bay Lightning blir klara för sin andra raka Stanley Cup-final.

De måste bara se till att inte göra samma misstag som i samma situation för ett år sedan.

– Jag tror att vi lärt oss av det som hände då. När vi haft chansen att avgöra serier tidigare i årets slutspel har vi gjort det. Men vi möter ett fantastiskt bra lag och måste göra säsongens match, säger Victor Hedman till Sportbladet inför årets drama i Amalie Arena.

Det är nästan på dagen ett år sedan Tampa spelade den sjätte konferensfinalen mot New York Rangers hemma i Amalie Arena i centrala Tampa.

Då hade de vunnit på Madison Square Garden två dagar innan och kunde avgöra inför hemmafansen – men blev istället tillplattade med 7-3.

Nu är det precis likadant igen, fast mot stjärnspäckade Pittsburgh Penguins.

Och den här gången vill Bolts, som de kallas i sin just nu ångande heta hemstad,  inte resa norrut för en oviss Game 7 igen.

– Nej, vi har möjligheten nu och vi ska göra allt vi kan för att ta vara på den, säger backbjässen Victor Hedman när vi träffar honom efter förmiddagens förberedande ispass.

”Vi har lärt oss”

– Jag tror att vi lärt oss av det som hände förra året. Det kan man se på de två förstarundorna i årets slutspel. När vi haft chansen att avgöra serier har vi gjort det. Vi vet att inget går automatiskt och att det inte går att tumma på någonting.

Samtidigt är respekten för motståndaren stor.

– Ja, Penguins är ett väldigt bra lag och vi förväntar oss att de kommer att göra sin bästa match ikväll. Därför måste vi också göra vår bästa match för säsongen.

En av pingvinerna Carl Hagelin och faktiskt – för att ett år sedan var han med Rangers och krossade Tampas drömmar om triumf på hemmais.

Den erfarenheten hoppas han få nytta av ikväll.

– Det är en annan sits nu, i ett helt nytt lag, men jo, för mig personligen finns det nog lite att hämta från den matchen, säger han.

Tror på vändning

– För laget är det viktiga att hålla väldigt hög intensitet från start och fortsätta så hela matchen, inte bara ha några bra byten och sedan några dåliga. Det går inte. Men om vi spelar som vi ska tror jag att vi tar det här.

Det tror Patric Hörnqvist också.

– Jobbar vi tillräckligt hårt och spelar på rätt sätt vinner vi den här matchen, slår han fast.

Under förmiddagen gick ett tag rykten om att Tampas superstjärna Steven Stamkos, som missat hela slutspelet på grund av blodpropp men var med på morgonens värmning, skulle göra comeback ikväll.

Det visade sig dock vara falskt alarm.

Däremot står det klart att Pittsburghs unge målvaktssensation Matt Murray återvänder i kassen efter Marc-Andre Fluerys lätt skakiga framträdande i femte matchen.

– Vi tar de beslut som vi tror ger vårt lag bäst chanser att vinna, säger coachen Mike Sullivan.