Nu hoppas HV på en "Cratz-effekt"

HOCKEY

Tränarens kontrakt bryts - då radar laget upp segrar

1 av 2 | Foto: JUBLAR - HELA VÄGEN TILL SLUTSPELET? HV 71 valde att bryta kontraktet med tränaren Pär Mårts efter en tung säsong - men nu har laget blivit ett vinnande gäng på isen. "Det här får oss mer taggade", säger lagkaptenen Johan Davidsson.

SÖDERTÄLJE

HV 71 väljer att bryta kontraktet med Pär Mårts.

Då tar mästarlaget sin tredje raka seger, lyfter till en slutspelsplats - och hoppas på en "Cratz-effekt".

-Det här får oss mer taggade, säger Johan Davidsson.

För dålig tabellplacering. Det var orsaken till att HV71 valde att inte ge Pär Mårts förtroende som tränare även nästa säsong.

Men när slutsignalen gick i matchen mot Södertälje stod mästartränaren där som vinnare - igen.

HV71 har hittat formen. Tre raka segrar och för första gången sedan i mitten av november parkerar laget på en slutspelsplats.

- Pelle har vårt fulla förtroende, det finns det ingen som helst tvekan om, säger lagkaptenen Johan Davidsson.

Och kanske är det just det fulla förtroendet för Mårts som kommer att göra HV71 till ett slutspelslag när elitserien summeras.

Mästarlagets situation påminner mycket om den som Hammarbys fotbollslag hamnade i säsongen 2001.

"Det kan påverka"

Då var det Sören Cratz som fick beskedet om att han inte var önskvärd kommande säsong. Laget slöt sig samman bakom sin tränare och gick från att vara en kandidat för superettan till att bli svenska mästare.

-Visst kan det bli en sådan psykologisk reaktion. På så sätt kan det som hänt påverka laget positivt, säger Johan Davidsson.

Men precis som i fallet Sören Cratz och Hammarby spelar det ingen roll om HV71 går hela vägen fram till ett ännu ett SM-guld.

Pär Mårts leder laget den här säsongen ut. Punkt.

-Man vet ju aldrig vad som händer. Laget har kommit igång och har presterat bra. Men vi har tagit det här beslutet nu och det känns rätt. Det hade naturligtvis varit enklare om man redan nu hade facit i hand, säger klubbdirektören Bengt Kinell.

Och fortsätter:

-Vi håller på att se över organisationen och vi vet inte vilken serietillhörighet vi har nästa säsong. Skulle det bli allsvenskan måste vi skära i kostnaderna.  

Pär Mårts har dock inga tankar på att köra ned HV71 i allsvenskan under sin sista säsong i klubben.

-Vi ska till slutspel, det är det enda som gäller just nu.

"Vi är ett ganska bra lag"

Hur påverkas du av vetskapen om att du inte får fortsatt förtroende?

- Vi måste försöka lägga undan det. Men visst blev jag besviken och hade gärna sett en fortsättning. Men det var ett tvåårskontrakt och sedan valde de att inte förlänga det. Det är inte konstigare än så.

-Jag vet vad som gäller i den här branschen. Nu siktar vi mot slutspel och vi är inte där efter den här segern. Vi måste fokusera på en match i taget. "Ända in i kaklet", som man säger numera.

Vad talar för att ni klarar av det?

-Vi är ändå ett ganska bra lag. Det gäller att vi är beredda på att ge allt i 50 matcher, säger Pär Mårts.

Fick inte förlängt - men tog guld

Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM