”Vi har det i blodet”

HOCKEY

Bröderna Hossa om Mora, löften & en sträng hockey- uppfostran

1 av 3 | Foto: Dalmasar Bröderna Marcel och Marian Hossa återförenades i elitserienykomligen Mora för att kunna spela ishockey tillsammans. "Klart jag hade ett finger med i spelet när brorsan bestämde sig", säger superstjärnan i familjen Hossa och skrattar.

Rötterna är viktiga, traditionerna starka och ett löfte är ett löfte.

Att Moras stjärnor Marian och Marcel Hossa skulle bli ishockeyspelare var givet.

- Allt handlade om hockey när vi växte upp, säger Marian Hossa, som i nästa vecka tackar för sig i Mora.

Sportbladet träffade bröderna innan superstjärnan i familjen försvinner söderut.

När NHL-konflikten bröt ut ville Marian och lillebror Marcel bara fortsätta spela ishockey. Var spelade mindre roll, pengarna var också av underordnad betydelse, men ingen av dem kunde tänka sig att hålla upp en hel säsong.

Marian åkte hem för att hjälpa moderklubben Dukla Trencin medan Marcel hamnade i Mora och det tack vare familjens nära vän Rastislav Pavlikovsky.

Snart dök också Marian upp i Dalarna.

- Klart jag hade ett finger med i spelet när brorsan bestämde sig, säger Marcel Hossa och skrattar.

Marian nobbade sju miljoner kronor från en rysk klubb för att istället åka till elitserienykomlingen Mora.

- Vi har alltid haft en dröm att spela tillsammans och den här möjligheten är kanske den enda vi får i karriären, säger Marian Hossa till Sportbladet.

Det är Marian som är superstjärnan i familjen. Han slutade femma i NHL:s poängliga förra säsongen och är en av de som nämns som Peter Forsbergs store arvtagare på kungatronen.

Den två år yngre Marcel är ännu ingen etablerad NHL-spelare. Han har visserligen några matcher bakom sig i Montreal, men har fortfarande farmarligan som sin hemvist.

Det märks också på killarna.

Uvecklas i Sverige

Marian är den som tar ton medan Marcel är blyg och mest bara håller med sin äldre bror under samtalet.

- Jag har en bit kvar, men tiden i Sverige ser jag som ett sätt att utvecklas. Jag vet att jag har kapacitet, säger han.

Båda två tycker sig ha fått ett fantastiskt mottagande i Mora. Klubben har till exempel ordnat faddrar åt sina NHL-spelare för att de lättare ska kunna anpassa sig till livet i den nya staden.

- Sedan har vi ju varandra. Man sover också en hel del och så spelar vi väldigt mycket tv-spel. Det blir många heta duster utanför isen, säger Marcel.

Att det blev ishockey för bröderna Hossa var ingen större skräll. Pappa Frantisek är en av Slovakiens mest kända tränare och har även varit förbundskapten i de senaste stora landslagsturneringarna.

"Vi har fått kämpa..."

- Vi har det i blodet, säger Marian. Men vi har, precis som alla andra, givetvis fått kämpa, annars når man inte så här långt. Så länge jag kan minnas väckte mamma eller pappa oss varje morgon och vi åkte direkt till hockeyträningen. Innan skolan" Det var tufft, men vi ville verkligen bli duktiga.

Det som personifierar bröderna är deras fantastiska skridskoåkning. Marian Hossa är förmodligen världens mest explosiva ishockeyspelare.

Det är ingen tillfällighet.

- Vi, liksom många andra slovakiska spelare, jobbar otroligt hårt under somrarna med att träna underkroppen. Det hör liksom till vår hockeykultur, säger Marian Hossa.

- I Sverige är det inte riktigt likadant.

Marcel stannar säsongen ut

Oavsett vad som händer i NHL kommer Marian Hossa att försvinna från Mora den 31 januari. Han har lovat sin vänner och sin moderklubb Dukla Trencin att återvända hem och spela det slovakiska slutspelet.

Trots att en fortsättning i Mora lockar finns det inte på kartan att Marian blir kvar.

- Ett löfte är ett löfte, säger han. Jag har gett ett och tänker hålla det.

Däremot stannar lillebror Marcel säsongen ut om NHL-konflikten fortsätter.

En Hossa i Mora är fantastiskt.

Två Hossas är för bra för att vara sant.

Bröderna Hossa i korthet

Bröderna om Sverige

ARTIKELN HANDLAR OM