Tre Kronor-stjärnan om supporterkaoset

HOCKEY

MOSKVA. Tre Kronor-spelaren Jonas Junland, 30 år, hamnade mitt i ett supporterkaos.

På isen i Lausanne.

– Fansen ville vädra sina känslor. De har all rätt till det, säger Junland om händelsen i oktober.

Jonas Junland är nära en plats i det svenska OS-laget.

Mot Sydkorea på lördagen var han av de bättre backarna och fick rejält med förtroende av Tre Kronors backcoach Peter Popovic.

Men hösten har varit chockartad för Jonas Junland och hans Lausanne har inte rosat marknaden direkt. Ett tag i höstas hade man 20 förluster på de 24 senaste matcherna och det var kaos. Fansen kräver mer av sina hjältar.

När laget förlorade mot Langnau, 3–4, i oktober fick fansen nog och stormade isen.

– Ja, de var besvikna. Vi hade spelat uselt ett tag och de ville visa sina känslor. För mig är det helt ok. Fansen betalar ju faktiskt våra löner, säger Junland.

”Stor rivalitet”

Jonas Junland är en av stjärnorna i Lausanne och är en av de som ska producera framåt. Han spelar i de flesta numerära överlägena och har mest istid i både Lausanne som hela den schweiziska ligan.

– Fansen pratade både franska och engelska på isen. Jag lyssnade på vad de hade att säga, men jag tycker inte att de valde rätt forum att ha kvartssamtal. På isen, efter en match. Lite märkligt. Men bara några dagar efter den där händelsen så skulle vi spela mot Genève-Servette. Och det är ett storderby. Fansen ville väl berätta att vi inte skulle vika ned oss i den matchen. För många är det viktigare att slå Genève än att ta sig till slutspel. Väldigt stor rivalitet.

Han kände sig aldrig otrygg vid tillfället och trivs i staden Lausanne.

– Ja, det är bra därnere. Jag har förlängt kontraktet. Fansen älskar oss och är riktigt bra. De håller också isär privatpersonen och hockeyspelaren. Det gillar jag, säger Junland.

”OS är mitt mål”

Nu har Lausanne rest sig något i serien, men slutspel lär det inte bli. Man är fem poäng bakom Genève på sista slutspelsplatsen.

– Vi spelar inte som ett lag, ännu. Fler måste bidra och vi får inte ihop det riktigt. Hoppas vi kan vända på den här säsongen. Vi slutade fyra i serien i fjol och det är väl där som vi ska vara, tycker jag

Men Junland kanske får en säsong som slutar i dur – ändå. Det kan bli OS för den skäggprydde backen.

– Det är mitt mål. Vore oerhört stort och kul att jag får chansen här i Channel One Cup. Vi fick barn precis vid Karjala, så då kunde jag inte vara med, säger han.

Junland har spelat i Tre Kronor sedan 2007 och är noterad för 21 landskamper. Men aldrig tagits ut till ett VM eller OS.

Foto: BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor

Ishockey