Bjurman: Nu är det upp till bevis, ”Wild Bill”

HOCKEY

BORLÄNGE. Wild Bill Karlsson får de stålar han ska ha.

Nu gäller det bara att bevisa att den gångna säsongens braksuccé inte bara var en lycklig slump.

Vilka summor pröjsar man en spelare som ena säsongen är brunkare i tredje- och fjärdekedjan – och nästa förvandlas till skyttekung?

Den typen av fråga har NHL aldrig behövt besvara – förrän William Karlssons häpnadsväckande genombrott säsongen 2017-2018.

Efter sex oansenliga mål med Columbus året innan pangande han ju plötsligt in 43 fullträffar för Vegas Golden Knights och slutade trea i målligan.

Inget självklart svar

Så vad göra med det nya kontrakt som måste förhandlas den här sommaren? Betala för den han varit hela sin karriär – eller för den han utan förvarning blev senaste vintern?

Ingendera parten verkade ha ett självklart svar på den frågan, så ärendet var helt logiskt på väg att avgöras i NHL:s skiljedomstol.

Men bara någon timme innan förhandlingarna skulle påbörjas i Toronto under lördagsmorgon kom Knights och Karlsson något överraskande överens. Wild Bill, som inte kostade expansionslaget från Mojave-öknen mer än en miljon ifjol, får 5,25 miljoner dollar – motsvarande närmare 47 miljoner kronor – nästa säsong.

Det känns rimligt och bra, både för honom och klubben. Jo, spelare som gör över 40 mål brukar få betydligt mer, men det finns inga garantier att William verkligen kan göra det på kontinuerlig basis. Och OM han kan är det fina i den så kallade kråksången att den här förlängningen bara löper på ett år och kan följas av 8-9-miljonersdeal nästa sommar.

Foto: John Locher / TT / NTB Scanpix

Har press på sig nu

Å andra sidan gäller förstås motsatsen också. Om den nykläckte superstjärnan från Märsta inte motsvarar förväntningarna kan Vegas – som mycket klokt undvikit att ta för stora risker här – tvinga honom att sänka framtida lönekrav.

Wild Bill måste helt enkelt bevisa att det som hände den första, gyllene säsongen i T-Mobile inte bara var en ”fluke”.

Det innebär lite press, det. 

Men sådan har den kolugne 25-åringen – största nöjesattraktionen i Vegas sedan The Rat Pack – aldrig haft problem att hantera.

Det här kommer bli bra.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

avPer Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM