Superstjärnan historisk i natt: ”Har bara kul”

Och doldisens succé är dåligt för Nylander

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Mike Bossy, Kevin Stevens – och så Auston Matthews.

Med två assist i nattens seger mot LA Kings blev Toronto-stjärnan blott den femte i NHL-historien att inleda en säsong med sju raka multipoäng-matcher.

– Jag vet inte varför det går så bra just nu. Jag försöker bara ha kul, säger han efter 4-1-segern

Toronto Maple Leafs bara pumpar på. De tog sjätte segern, av sju möjliga, hemma mot LA Kings i natt – och precis som tidigare var det Auston Matthews, het som stenläggningen runt en swimmingpool hemma i Arizona-öknen i augusti, som anförde attacken mot gästerna från Kalifornien.

För en gångs skulle gjorde han visserligen inga mål, men istället assisterade han till två – bägge inprickade av unge finländaren Kasperi Kapanen.

Kasperi Kapanen och Auston Matthews jublar.
Foto: Nathan Denette / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kasperi Kapanen och Auston Matthews jublar.

På samma nivå som legendarerna

Det betyder att den 21-årige amerikanen gjort mer än en poäng i alla de sju inledande matcherna och den bedriften är det bara fyra andra spelare i hela NHL-historien som mäktat med tidigare:

Wayne Gretzky (1983–1984), Mike Bossy (1984–1985), Kevin Stevens (1992–1993) och Mario Lemieux (1992–1993).

– Vad det beror på? Jag vet inte. Jag försöker bara spela hockey och ha kul, säger han med en axelryckning när han möter media efter Kings-matchen.

– Men vi har börjat hitta riktigt bra kemi i vår kedja. Det går bättre och bättre med Kapanen, han är skicklig och en snabb på skridskorna och rolig att spela med.

”För varje mål försämras Nylanders läge”

Frågan är vad Kapanens succé intill Matthews betyder för William Nylander – som ju fortfarande inte kommit överens med Leafs om ett nytt kontrakt och tränar på egen hand hemma i Stockholm.

Media i Toronto spekulerar nu i att Leafs-ledningen börjar inse att man klarar sig utan svensken och därför överväger att trejda hans rättigheter till en villig motståndarklubb.

”För varje mål Kapanen gör försämras Nylanders förhandlingsläge” skrev John Shannon från Sportsnet på Twitter i natt.

En pikant detalj är förstås att William Nylander och Kasperi Kapanen är bästa vänner.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE