Oskarshamn till SHL-direktkval

Tystade Hovet efter AIK-stjärnans hån

avAndreas Käck, Linus Norberg

Hånade av Fredric Weigel i periodpausen och utspelade under stora delar av matchen.

Men Oskarshamn vann den femte avgörande matchen mot AIK – och ska nu spela direktval till SHL.

– Kan vi spela på den här nivån kan vi slå vilket lag som helst, säger sportchefen Per Kenttä till Sportbladet.

AIK rivstartade den femte och avgörande finalmatchen mot Oskarshamn. Inför ett kokande Hovet dominerade man spelet totalt i den första perioden och vann skotten med 12-3.

Det enda som saknades var målen.

– Men deras målvakt kommer släppa några snart. Det är jag helt säker på. Vi ska bara fortsätta så här. Deras backar ser ju helt slut ut. De sitter ju och dör i båset, sa AIK-stjärnan Fredric Weigel i C More.

Målvaktstabbe

De orden fick han käka upp. För 19 sekunder in i den andra perioden tog Oskarshamn ledningen – i numerärt underläge. Filiph Engsund gjorde målet, med viss hjälp från AIK-keepern Johannes Jönsson som stod för en tavla.

12,56 in i mittenperioden tystades Hovet igen då John Dahlström satte 2-0 till IKO. Och 5,30 in i den tredje perioden klev samme Dahlström fram och gjorde 3–0 – också det i numerärt underläge.

Då tröttnade publiken på Hovet och skanderade: ”Vi vill se AIK!”.

Rifalk hjälte

Gnaget försökte och försökte, men IKO-målvakten Christoffer Rifalk – som gjorde en prakttavla i söndags – revanscherade sig med besked och stoppade 37 av 38 skott.

– Men den (tavlan) tänkte jag bara på de första fem minuterna, sen måste man glömma och gå vidare. Nu känns det magiskt. Jag har svårt att sätta ord på det, säger Rifalk i C More.

Oskarshamn vann till slut med 4–1 och är nu vidare till direkt avgörande SHL-kval mot Timrå.

– Grymt skönt! Jag finner nästan inga ord, säger klubbens sportchef Per Kenttä till Sportbladet

Hur mycket betyder den här framgången?

– Grymt mycket. Nu hoppas jag vi kan få fulla hus mot Timrå. Kan vi spela på den här nivån kan vi slå vilket lag som helst, säger Kenttä.

AIK kommer i sin tur att ställas mot vinnaren av slutspelsserien (Leksand eller Västerås) och göra upp om ett SHL-kval mot Mora.