”Henke” historisk: ’Stort & hedrande’

avPer Bjurman

NEW YORK. Det går inte att slå Henrik Lundqvist under bar himmel.

New York Rangers-keepern vann fjärde raka utomhusmatchen under nyårsdagens Winter Classic-batalj mot Buffalo på baseboll-arenan Citi Field hemma i New York – och avancerade samtidigt till åttondeplatsen på alla tider-listan över NHL-målvakter som bärgat flest segrar.

– Det är fina minnen som står på spel i de här unika matcherna. De är roliga att komma ihåg, men bara om man vinner. Så jag är extremt angelägen om att få med mig bägge poängen och är väldigt glad nu, säger han efter 3-2-segern.

Han vann Winter Classic-matchen i Philadelphia 2012, han vann mötena med lokalkonkurrenterna Islanders och Devils på Yankee Stadium två år senare och japp – Henrik Lundqvist vann alltså även 2018 års första match, mot Buffalo Sabres, inför drygt 41 000 fans i den stränga kylan på basboll-laget New York Mets hemmastadion Citi Field i Queens öster om Manhattan. 

Därmed är den 35-årige legendaren, utöver allt annat, obesegrad utomhus.

– Ja, jo, ler han när han efter nyårsdagens drama möter ett stort mediauppbåd i den mäktiga arenans inre, men jag kan inte säga att jag tänkt så mycket på det som hänt förut. Det här handlade bara om just den här matchen och att få vinna den ihop med just den grupp vi har nu.

Ingen lekstuga

Han fortsätter:

– Det är fina minnen som står på spel i de här unika matcherna. De är roliga att komma ihåg, men bara om man vinner. Man vill kunna tänka tillbaka på dem med glädje när man är hemma på sommaren. Så jag är extremt angelägen om att få med mig bägge poängen och är väldigt glad nu.

Trots att Buffalo haft en tung höst och ligger hjälplöst sist i den östra tabellen var det dock ingalunda som att ”Henke” och hans New York-kompisar lekte hem segern.

Visserligen skaffade de sig efter en furiös start snabbt ledningen med 2-0, men tabelljumbon kom tillbaka och tog under andra perioden över matchen och först under ett powerplay på övertid kunde J.T Miller avgöra för ”Blueshirts”.

– Ja, jag tycker Buffalo var bra. De jobbade verkligen stenhårt för att komma in på kassen och gjorde det väldigt svårt för mig mellan varven, fortsätter svensken som kallas ”The King” i New York.

– Sedan blev det spännande. Sista sju-åtta minuterna visste jag att nästa mål skulle bli avgörande. Då kan ett enda misstag kosta alla de där minnena, så...jag var jäkligt taggad i det läget.

Jämsides med Esposito

Att både Henrik och Robin Lehner – den gamla lärjungen på andra sidan isen, som även han stod för en förstklassig insats och stoppade 39 skott – likt Thomas Wassberg efter en femmil i Lahtis fick bryta istappar ur skäggen efter varje period störde inte alls. 

– Det var kallt, men jag upplevde inte det som något problem. Man får klä sig bra, då fryser man inte, konstaterar han.

Sammantaget var segern på Citi Field den 423:e i Lundqvists karriär och därmed glider han upp jämsides med Tony Esposito på NHL-målvakternas all time-lista över antalet segrar.

Framför sig har han bara nordamerikanska ikoner som Martin Brodeur, Patrick Roy, Curtis Joseph och Jaques Plante.

– Jag är så uppe i det som händer just nu och har inte funderat jättemycket på det där, men det är såklart stort och hedrande att ens nämnas ihop med den sortens legendarer, kommentarer utomhusmästaren.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se


ARTIKELN HANDLAR OM