Så straffas klubbtjuven i Leksand efter svinnhärvan

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Straffet har kommit mot den före detta anställd i Leksands IF som beskyllts för att ha stulit utrustning från klubben.

Villkorlig dom och 3 000 kronor i böter.

Leksand har inte begärt något skadestånd från den dömde.

Leksands IF har skakats av en svinnhärva.
Historien uppdagats så sent som i september.

Men svinnet ska ha pågått mellan hösten 2016 och våren 2017.
Enligt polisinspektör Daniel Hagthorpe ska föremålen, som alltså tillhörde Leksands IF, ha lagts ut till försäljning på internet – utan klubbens vetskap.

Der har handlat om att klubbor och annan utrustning tillhörande Leksands IF och enligt uppgift sålts vidare olovligen på en andrahandsmarknad.

”Lade sig helplatt”

Två personer som tidigare varit anställda i klubben pekades ut som misstänkta, inledningsvis.
– Vi har pratat med en person som vi förstått haft möjlighet att utföra svinnet. Efter det gick han hem och efter några dagar kom han tillbaka. Han var ångerfull, mådde dåligt, och erkände. Han lade sig helplatt och berättade hur det gått till och varför. Sen har det kommit fram att ytterligare en person varit inblandad, sa ordföranden Åke Norström till Sportbladet i september.
Bevis har säkrats via en husrannsakan och enligt polisinspektör Daniel Hagthorpe ska fyndenha haft ett dagsvärde på mellan 50 000 och 60 000 kronor.

– Vi kommer inte berätta vad som försvunnit eller värdet på svinnet, och vi kommer inte hänga ut personerna. Vi gör det för att skydda, eller rädda, en eller två familjer, sa Åke Norström.

26-åring döms...

Nu har åklagarmyndigheten i Falun gått igenom anmälan, förhören och protokollen och bestämt sig för att utfärda ett strafföreläggande till den 26-åring som anses skyldig till stöld.

Han, och den andra personen som också figurerade i utredningen inledningsvis, jobbar inte längre kvar åt Leksands IF.

– Personen får villkorlig dom och 60 dagsböter a 50 kronor. Totalt 3000 kronor, säger chefsåklagare Fredrik Skoglund.

Kommer Leksand åberopa något skadestånd?

– Inte vad jag sett.

...men Bonde frias helt

Den andra personen som figurerat i förundersökningen, vad händer där?

– Polisen har inte gått vidare. Ärendet är nedlagt mot honom,. säger Skoglund.

Den person som frias är materialaren Johan Bonde, som jobbat 19 säsonger i Leksand. Han har tidigare öppet berättat för tidningen Expressen att han är enormt ångerfull, men också att han står för det han har gjort.

– Man skulle kunna säga att jag har varit för snäll. Är det någon som kommit och frågat om en gammal klubba, så har jag ofta gett bort saker. Och det har hänt att jag fått en och annan krona, som gått till någon fika. Men jag har inte haft någon verksamhet av det här, sa Bonde till Expressen.

ARTIKELN HANDLAR OM