”Ett mörkt november för min del”

HOCKEY

NEW YORK. Det börjar lossna även för John Klingberg.

Fjolårets svenska backsensation prickade in fjärde målet på de senaste två veckorna när Dallas knockade Detroit i natt. 

– Efter ett november som var rätt mörkt för min del bestämde jag mig för att ändra lite i mitt spel och de senaste tjugo matcherna tycker jag det gått jäkligt bra, säger ”Burger” till Sportbladet efter 5–2-triumfen.

Foto: TT

Efter det fenomenala genombrottet ifjol, när han kom femma i backarnas poängliga med tio mål och 48 assist, förväntade sig hockeyfansen i Texas att John Klingberg skulle ta ytterligare ett kliv mot superstar-himlen i år. 

Men starten på tredje säsongen i världens bästa liga var trög för den 24-årige göteborgaren, poängproduktionen kom inte alls igång.

Ett av huvudskälen:

Motståndarna känner Klingberg nu...

– Jo, det märks tydligt att de scoutat mig. De går på mig snabbt när vi får pucken i egen zon, men avvaktar betydligt mer när vi anfaller . Det blir ju så, alla lag i den här ligan tittar på video hela tiden, säger han när vi talar med honom efter mötet med Detroit.

”Började väldigt bra”

– Men jag spelade inte så bra heller. Framförallt var det ett rätt mörkt november för min del. Så när vi kom in i december bestämde jag mig för att ändra några saker för att få mer användning av min kreativitet och de senaste tjugo matcherna tycker jag det gått jäkligt bra.

Det behöver man bara studera protokollet för att få bekräftat...

Poängskörden har vuxit stadigt de senaste veckorna och kompletterades med ytterligare ett mål i den sköna segermatchen mot Red Wings.

– Vi startade väldigt bra ikväll, flög fram och skaffade oss snabbt 1–0-ledning. Sedan  började vi dra på oss för många utvisningar och de kunde göra två mål, bland annat i fem-mot tre-läge, och fick momentum. Men inför andra bestämde vi oss för att försöka spela som i inledningen igen  och därefter tog vi över matchen , fortsätter ”Burger”.

”Gjort förändringar”

Som beskriver lagets säsong ungefär som sin egen.

– Motståndarna har mer respekt för vår offensiv efter förra säsongen och vi hade lite problem med det i inledningen. Men vi har gjort några förändringar och nu tycker jag det börjar se bra ut.

För Detroit finns det däremot få glädjeämnen. Gustav Nyquist gjorde visserligen sitt första mål sedan 23 november i natt, och Henrik Zetterberg stod för åttonde fullträffen för säsongen, men det hjälpte ju inte och avståndet upp till slutspelsstrecket börjar nu bli riktigt långt.

Johnny Oduya hade en assist för Dallas.