Wennerholm: Mönstret med HV går igen

Foto: TT NYHETSBYRÅN
HOCKEY

MALMÖ. HV71 är som vilket lag som helst i två perioder.

Sedan exploderar de i den tredje.

Det var ingen tillfällighet att 1–2 förvandlades till 4–2 i slutperioden här i Malmö Arena den här kvällen.

Det är ett mönster som går igen.

Jag satt och räknade på HV71:s periodsiffror medan målen rasade in i den tredje perioden mot Malmö.

Det var andra gången i rad de vände upp och ner på allt

I andra matchen mot Malmö blev 1–2 till 5–2 i slutperioden

Den här gången vann HV med 3–0 i den sista och 1–2 förvandlades till 4–2 och matchboll hemma i Jönköping på söndag.

Efter de två första perioderna står det totalt 6–6 mellan de här båda lagen. På fyra spelade matcher.

I den tredje är det 10–1 till HV71.

Jo, ni läste rätt.

10–1.

Starkare och orkar mer

Det gör att jag tänker på HV:s assisterande coach Stephan Lundhs ord att du aldrig får förlora för att du är svagare eller orkar mindre än motståndaren. Regel nummer ett, enligt ”Lillis”.

Det stämmer på pricken i den här matchserien. HV är både starkare och orkar mer. Det är statistiskt säkerställt vid det här laget. Tredjeperioderna är svar nog. Det var exakt samma tendens i kvartarna mot Färjestad. Där var det totalt 7–6 till HV71 när jag räknar första- och andraperioder.

Och hela 5–1 i den sista.

Det gör att smålänningarna gjort totalt 15–2 i mål på åtta spelade tredjeperioder i detta SM-slutspel. Det har inte förlorat en enda. Det är extrema siffror och ett tecken på styrka.

Kan börja ladda för SM-final

Jag tror HV71 kan börja ladda för en SM-final redan sent söndag eftermiddag. Malmö har i och för sig varit mästare att på att slå tillbaka när det behövts i detta slutspel, men att vinna i Kinnarps Arena känns nästan omöjligt.

HV vinner inte bara tredjeperioder. De har dessutom vunnit nio raka hemma i Jönköping, varav fyra raka i slutspelet. Där flyger de fram i tre hela perioder.

På de två hemmamatcherna mot Malmö har de totalt 10–3 i mål efter 5–2 och 5–1. Jag tror de till och med har råd att förlora en tredjeperiod på söndag eftermiddag, den första i detta slutspel i så fall.

Sett över hela den här matchserien tycker jag att HV71 varit bättre i tio av tolv spelade perioder. Malmö dominerade den första i den här fjärde matchen och den sista när smålänningarna var här senast.

Nej, jag är enormt imponerad av HV71, som trots två raka Frölundauppvisningar mot Brynäs får ses som knappa guldfavoriter i dagsläget.

HV71 är det bäst placerade laget från grundserien som finns kvar i slutspelet och kommer att ha hemmaplansfördel vilket lag de än möter i en trolig SM-final.

Jag ska inte jinxa och ta ut något i förskott, men jag har svårt att se Malmö vinna tre raka varav två i Jönköping. Så bra är de inte, trots att de redan slagit ut grundseriesegrarna Växjö.

Tysta minuten var knäpptyst

Samtidigt är skåningarna värda alla hyllningar. Få hade räknat med Malmö i en SM-semifinal när den här säsongen startade och jag tror att den här vintern bara är början på sportchefen Patrik Sylvegårds och tränaren Peter Anderssons lyckosamma äktenskap. Jag tror skåningarna blir ännu bättre nästa säsong och i så fall är de ett etablerat topplag.

De behövs. Att sitta i ett utsålt Malmö Arena som på fredagen är en upplevelse som slår det mesta.

Annars var det med tunga steg jag tog mig till arenan den här kvällen.

Jag tror alla var påverkade av det hemska som hänt i Stockholm tidigare på dagen. Det är inte ofta jag möter polis med k-pistar och skottsäkra västar utanför en idrottsarena, men den här dagen var det oundvikligt med den höjda säkerhetsnivån.

Kvällen inleddes också med en tyst minut, som verkligen var knäpptyst trots ett utsålt Malmö Arena.

Det var stort av publiken. Värt all respekt.

ARTIKELN HANDLAR OM

HV71

Malmö

Stockholm