Uppgifter: Ishockey-VM flyttas

Hockey-VM i Belarus?

Nej tack säger Skoda som hotar med att strypa sponsorpengarna om mästerskapet spelas där.

Enligt den initierade journalisten Klaus Zaugg flyttas mästerskapet.

– Vi förväntar oss besked i VM-frågan i närtid, säger förbundschefen Anders Larsson.

Tjeckiska Skoda har varit hockey-VM:s huvudsponsor i nästan 30 år. När sponsorgiganten ställer ultimatum vore det därför konstigt om International Ice Hockey Federation, IIHF, inte agerade på det.

Nu kommer uppgifter om att hockey-VM flyttas. Den initierade journalisten Klaus Zaugg skriver att beskedet är att vänta redan under måndagen. Finska medier rapporterar samma sak.

– Den enda lösningen är att vi inte är i Belarus. Det har varit klart för mig länge, säger Kalervo Kummola, vice ordförande i Internationella ishockeyförbundet, till SVT Sport.

Väntar på besked

Från svenskt håll har man stått bredvid och sett trycket på IIHF öka de senaste dagarna – inte minst efter ledningens besök i Minsk.

Förbundschefen Anders Larsson har respekt för att det är en komplicerad situation sett till situationen i Belarus och den rådande pandemin. Men redan innan jul var man tydlig med att ett VM i Belarus inte skulle gå att genomföra.

– Att det nu förekommer uppgifter om alternativa arrangörer tolkar vi som ytterligare ett tecken på att IIHF arbetar intensivt med frågan. Vi vet att IIHF-styrelsen sammanträder i morgon och vi förväntar oss besked i VM-frågan i närtid, säger Larsson.

”En NHL-bubbla”

Rene Fasel, ordförande för IIHF, har inte gett några indikationer på att mästerskapet skulle flyttas från Minsk. Bilder på Fasel och Belarus president Alexander Lukashenko från tidigare i veckan har snarare visat på motsatsen.

Men nu råder annat ljud i skällan. Enligt den schweiziska journalisten Klaus Zaugg ska Fasel ha anat att kritiken från Skoda skulle komma.

Vice presidenten Kummola säger till SVT att det finns potentiella lösningar på hur VM nu ska spelas i stället.

– Kanske en NHL-liknande bubbla. Men då är det enklast att vara i ett land, kanske Lettland. Men det kan bli en lösning med värdlandet Lettland, där det blir hjälp från Bratislava och Herning, säger Kummola.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN